torstai 11. heinäkuuta 2024

S Kaikki lihapullaan laitettu aines on syötävää

Kuolleita eläimiä käsiteltiin Bosmalmin asumuksilla jatkuvasti. Eläimestä otettiin talteen käytännössä kaikki.

– Kun nykyään sanotaan, että lihapullaan on laitettu eläimen osia, jotka eivät ole syötäväksi kelpaavia, se on ihan höpöhöpöä. Ja suolistostakin voi tehdä sadevaatteita, Espoon kaupunginmuseon museolehtori Jenni Siltainsuu sanoo.

[Näin oli lausuttu Kirkko ja kaupunki -lehdessä 25.4.2019 julkaistussa Topias Haikalan kirjoittamassa artikkelissa Olipa kerran Espoo – muinaisespoolaisten elämä kuusituhatta vuotta sitten saattoi olla aika kivaa.]

[Onhan se asiallista, että tapetusta eläimestä käytetään kaikki.]

[Yhdysvaltalainen julkkiskokki Andrew Zimmern (ja viitelinkki 2) on nimittänyt jauhelihaa mysteerilihaksi muistaakseni. Lausunto johtuu siitä, että jauhelihasta on vaikea erottaa, mitä kaikkea siihen on valmistaja sisällyttänyt.]

[Zimmern muuten kävi kerran Suomessakin tekemässä ohjelmaansa.]

6 kommenttia:

  1. Niin, ei minua kauheasti kiinnosta mitä jauhelihaan on jauhettu, kunhan se on siitä samasta eläinlajista kotoisin (suolen sisältö ei ole vielä osa eläintä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei. Niin. Ja paras olla antamatta mielikuvituksen lentää.

      Eräs muinainen huijari Yhdysvalloissa oli kuulemma valmistamiensa kalasäilykkeiden kylkeen pistänyt tekstin, että lohi ei muutu tölkissä punaiseksi.

      Poista
  2. Jauheliha ja makkara ovat mainioita keksintöjä.
    Niiden muodossa voi syödä kaikki elukan osat:
    kaikkihan ne ovat syötäviksi kelpaavia, mutta eivät syötäviksi haluttuja sellaisinaan.

    Sanoihan jo Rautakansleri Bismarck aikoinaan, ettei ihmisen pidä katsella politiikan eikä verimakkaran tekoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hitlerkin aikoinaan "viihdytti" tovereitaan kertomalla Ukrainan suurimman teurastamon arjesta. Näiltä oli vähällä mennä ruokahalut.

      Poista
  3. Näin on.Saalistavat pedot taitaa syödä saalistaan kaiken sopivan Ja erikoistuneet loput .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Meidänkin varhaiset esi-isämme, ja kyse lienee kenyanthropus platyops -lajin henkilöistä, aluksi kasvisravinnon ja helppojen pieneläinten kuten toukkien lisäksi söivät haaskoja, ja yleensä vasta sen jälkeen, kun pelottavammat pedot olivat ensin niitä puhdistaneet. Jos eivät muuta saaneet itselleen kuolleesta eläimestä, niin yleensä vähintään luuydintä, johon muut lihansyöjät eivät tavallisimmin päässeet käsiksi. Välillä toki saivat myös itse kiinni pienempiä kasvissyöjämaaeläimiä.

      Poista