perjantai 12. heinäkuuta 2024

S Intersektionaalinen "teoria" niputtaa kaiken yhteen ja sitten pitää luomaansa möykkyä selityksenä

Toisin sanoen jokaisella yksilöllä on monenlaisia rooleja ja lokeroita, ja toisinaan yksilöä syrjitään näiden roolien ja lokeroiden perusteella. Helon teos osoittaa, että tähän päivänselvyyteen intersektionaalinen tutkimus ei tuo uutta.

Perinteisesti analyysin on ymmärretty edellyttävän ongelman eri aspektien erittelemistä toisistaan. Näin on mahdollista nähdä niiden keskinäiset yhteydet. Ilman analysoivaa erittelyä ei voida tietää, mitkä ovat syitä ja mitkä seurauksia, ja mitkä vain korrelaatioita.

Intersektionaalinen teoria toimii toisin. Se niputtaa kaiken yhteen ja sitten pitää luomaansa möykkyä selityksenä. Helon mukaan suuntauksen parissa syrjäytymisen ei esimerkiksi koskaan ajatella johtuvan jostakin yksilön oman elämänhallinnan erityisongelmasta, vaan kyse on aina ja ainoastaan yhteiskunnasta ja sen syrjiviksi ”tiedetyistä” rakenteista.

[Näin oli lausuttu Osmo Tammisalon Ihmisluontoa etsimässä -blogissa 8.7.2024 julkaistussa merkinnässä Tieteen puolesta politikoivaa pseudoparadigmaa vastaan, joka oli alun perin julkaistu Särö 53–54 -kirjallisuuslehdessä kirja-arvosteluna Ari Helon teoksesta Intersektionaalista vai ”valkoista” ylivaltaa? – Syrjäytymiskeskustelun vääristymät Suomessa ja Yhdysvalloissa.]

[Jonkin verran paheksun tässä sitä, että Tammisalo nimittää liian kohteliaasti intersektionaalista oppia "teoriaksi".]

3 kommenttia:

  1. Ymmärrän intersektionaalisuudesta yhtä vähän kuin aikoinaan joukko-opista. Harva muuten sitäkään ymmärsi. Taitaa kohta hävitä tuokin, jolloin siitä tulee tyhjä joukko.

    VastaaPoista
  2. Ei tuo intersektionalismi minulle ole näyttäytynyt möykkynä vaan pyramidina, johon intersektifempsat ovat sijoittaneet eri ihmisryhmät uuteen kastijakoon.

    Alimpana on valkoinen heteromies, joka sortaa pelkällä olemassaolollaan kaikkia ja kaikkea.
    Ylimpänä on virallisesti mikälie, mutta selvästikin intersektifempsat kokevat todellisuudessa olevansa siellä itse, kaikkien ja kaiken yläpuolella.
    Tuossa on yksi versio intersektikastipyramidista:

    https://x.com/keijomedia/status/1277656111794061313?lang=fi

    Hieman keijomainen, mutta niinhän intersektifempsat itsekin ovat, joskaan eivät tajua sitä itse.

    VastaaPoista
  3. Keijo on taattua rautaa.

    VastaaPoista