lauantai 27. heinäkuuta 2024

S Kohtaamisteoria käytännössä, kun puhutaan kansoista historiassa

Kun satoja vuosia sitten kaksi sivilisaatiota, jotka eivät ymmärtäneet edes toistensa kieltä, kohtasivat toisensa ensi kertaa, ei tällaisiin tilanteisiin ollut olemassa mitään selkeää ohjekirjaa. Biggarin mukaan epävarmuus, luottamuksen puute ja pelko ovat molemmin puolin luontaisia reaktioita, jolloin ei ole mitenkään yllättävää, että tilanteet olivat jännitteisiä ja jopa väkivaltaisia. Tuolloin ei ollut olemassa mitään yhteisesti jaettuja kansainvälisiä sopimuksia ja lakeja, jotka olisivat määrittäneet kohtaamisen luonnetta. Kyynisesti voidaan toki kysyä, kuinka paljon tällaiset sopimukset auttavat nykyäänkään. Brittien näkökulmasta kuitenkin kohdattaessa toinen kulttuuri lähtökohtaisesti heidän kanssaan pyrittiin etenemään tekemällä sopimuksia, eikä turvautumalla väkivaltaan. Mutta kuten tiedämme, sopimuksenkaan tekeminen ei takaa lopputuloksen reiluutta. Usein emme tiedä mihin sitoudumme, kun teemme jonkun sopimuksen (milloin viimeksi luit huolella kännykkääsi asentamasi sovelluksen käyttöehdot?).

[Näin oli lausuttu Areiopagi-verkkolehdessä 24.1.2024 julkaistussa Olli-Pekka Vainion kirjoittamassa artikkelissa Kolonialismin monet kasvot, jossa käsitellään Oxfordin yliopiston moraali- ja pastoraaliteologian professorin Nigel Biggarin suurteosta Colonialism: A Moral Reckoning.]

5 kommenttia:

  1. Yllättävän nopeasti 1500 luvulla Espanjalaiset vallloittajat oppivat käyttämään inkojen ja mayojen hallinnon heikkouksia hyväkseen ja saivat valtasti liittolaisia heistä. Nyt sama europassa?

    VastaaPoista
  2. Kun toisensa kohtaavat kaksi sivilisaatiota joilla ei ole yhteistä viestimiskeinoa, mutta toinen on selvästi alemmalla kehitysasteella, miten olisi korkeammalla asteella olevan sivilisaation suhtauduttava toiseen?

    Vertailun vuoksi:
    kun menemme metsään ja kohtaamme muurahaiskeon, emme varmaankaan mene esittäytymään sen asukeille kysyen niiden mielipiteitä siitä, miten meidän pitäisi asiamme järjestää ollaksemme niille mieliksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu. Nämä lajit ovat kyllä melko erilaisia. Mutta kyllä.

      Poista
  3. Saavuin juuri mökiltä. Olin siellä noin kahden vuorokauden ajan. Lisäksi unohdin sinne pienen määrän likaisia vaatekappaleita.

    VastaaPoista