keskiviikko 3. heinäkuuta 2024

S Osakeyhtiön päätöksentekomalli on parempi kuin kunnallisen toimielimen hallintomalli

Osakeyhtiön hallituksessa kaikki ovat yhtiön asialla ja heidän välillään on työnjako osaamisen suhteen. Osakeyhtiön hallituksen jäseniä valittaessa käytetään osaamismatriisia sen varmistamiseen, että osaamisen eri alueet on täytetty. Kunnallisessa elimessä jokainen edustaa jotain intressiryhmää, eikä valittaessa ole laadittu mitään osaamismatriisia hallituksen jäsenistä. Se on iso ero.

Me päätämme HUS:ssa yksityiskohdista ja niistäkin satunnaisesti, mutta meillä ei tosiasiassa ole mahdollisuutta merkittäviin linjanvetoihin, vaikka niitä kaivattaisiin.

Olen istunut aikoinaan myös HYKS:n hallituksessa. Silloin koin, että hallituksesta oli sairaalle pelkkää haittaa. Sillä ei ollut edellytyksiä ohjata toimintaa, mutta kun hallitus kuitenkin oli muodollisesti vastuussa, virkamiesjohto oli sekin vastuusta vapaa ja vältti ikävät päätökset.

Tilanne on nyt paljon parempi kuin silloin, mutta ei silti hyvä. HUS:sta tavallaan puuttuu hallitus, joka pystyisi ohjaamaan ammattijohtoa. Sitä voidaan aina silloin tällöin tarvita.

Pitäisikö sairaala siis olla poliittisen johdon sijasta ammattijohto? Kenties, mutta ammattijohto ei saisi koostua pelkistä lääkäreistä samasta syystä kuin Finnairin hallitustakaan ei ole miehitetty lentäjillä. Lääkäreiden hallitsema sairaala se vasta kalliiksi tulisi.

Lääkärit ovat sitä mieltä, että sairaanhoitopiirin johtoon kelpaa vain lääkäri, mutta kun lääkärit perustivat omilla rahoillaan Mehiläisen, sen johtoon kelpasi ammattijohtaja, ei-lääkäri. Siis ennen kuin se myytin ulos maasta.

[Näin oli lausuttu Vihreiden Grand Old Manin (anteeksi anglismi) Osmo Soininvaaran blogissa 10.10.2023 julkaistussa merkinnässä Miksi Soten rahat eivät riitä.]

2 kommenttia:

  1. Yksityisellä sektorilla kuten osakeyhtiössä on vastuullisia ihmisiä, joiden päät voidaan vaatia pölkylle pöljistä päätöksistä.
    Julkisella sektorilla vastuukin on julkinen eli ei kuulu kenellekään, eikä mikään estä perseilyn jatkamista kunnes toisten rahat loppuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkein tekee mieli kannattaa lisä-ääniä nettoveronmaksajille.

      Soininvaara on muuten juuri kertonut eronneensa HUS:n hallituksesta, koska HUS:lle lainsäädännöllä sälytetyt velvollisuudet ovat niin suuria, ettei lakia noudattamalla niiden vaatimuksia kyetä noudattamaan.

      Poista