lauantai 8. kesäkuuta 2024

S Vaatejätti Sheinin työoloissa on parantamisen varaa, osa 2

Public Eye -järjestön toinen tutkimusvierailu Kiinaan toi esiin jyrkän ristiriidan ompelijoiden rehkimisen ja muotijätin uuden vastuullisuusretoriikan välillä. Ensimmäinen tutkimus vuonna 2021 toi päivänvaloon yrityksen hyhmäisen olemuksen ja erittän puutteelliset työolot. Sen jälkeen yritys on toistuvasti vannonut työntekijöilleen, asiakkailleen ja sijoittajilleen parantavansa työoloja.

Kuitenkin 13 työntekijän haastattelut Etelä-Kiinan Guangzhoussa maalaavat toisenlaisen kuvan. Työskentely aamukahdeksasta myöhään yöhön on edelleen todellisuutta työntekijöille. 12-tuntiset työpäivät vähintään kuutena, yleensä seitsemänä päivänä viikossa ovat vastoin Kiinan työlainsäädäntöä ja yrityksen omia tavarantoimittajien sääntöjä.

Siitä asti kun kansainvälinen media vahvisti Public Eyen kaksi ja puoli vuotta sitten paljastamat ylityötuntimäärät, Shein on investoinut massiivisesti maineenhallintaan ja teettänyt itsekin ”tehdastarkastuksia”, joissa on väitetty asioita, jotka eivät ulkopuolisten tutkimusten valossa pidä paikkaansa.

[Näin oli lausuttu Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin sivuilla 20.5.2024 julkaistussa artikkelissa Tutkimus paljastaa 75 tunnin työviikot – halpaketju Sheinin vaatteita valmistetaan edelleen kestämättömissä työoloissa.] 

[Kyllä minä kannatan ihmisoikeuksien globalisaatiota. Toisaalta sellainen aiheuttaisi lisää kuluja länsimaisille kuluttajille vaatteiden(kin) kallistuessa. Mutta kannatan silti. Jos ei hyväksy itseensä tai läheisiinsä kohdistuvaa riistoa, niin ei sitten pidä hyväksyä muihinkaan ihmisiin kohdistuvaa.]

2 kommenttia:

  1. Eivät kai vaan nämä nytkin Hell-Sinkin keskustassa ihmisoikeuksia puolustavat EgoApinat kaltaisineen käytä juurikin näitä kiinalaisia riistovaatteita?
    Jos käyttävät, pitäisikö jonkin tahon alkaa osoittaa mieltä niitä vastaan vaikkapa menemällä istumaan niiden olohuoneisiin keskelle lattiaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riistovaatteiden päälle voi myös halutessaan heittää maalia. Tosin en kehota ketään tekemään niin kenellekään, koska sellainen lienee melko yleisesti Suomessa laitonta.

      Poista