Biggar pyrkii vastaamaan kysymykseen, missä mielessä britti-imperiumi ilmensi rasismia sen tavanomaisessa muodossa. On ilmeistä, että britti-imperiumi oli teknologisesti kehittyneempi kuin monet siirtomaat, mutta briteille ei ollut tyypillistä ajatella, että toisten kulttuurien alempi kehitystaso olisi jotenkin luontaista; kyse oli vain tarvittavan kultivaation puutteesta, ja mikä tahansa kulttuuri kykenisi halutessaan saavuttamaan saman tason.
[Näin oli lausuttu Areiopagi-verkkolehdessä 24.1.2024 julkaistussa Olli-Pekka Vainion kirjoittamassa artikkelissa Kolonialismin monet kasvot, jossa käsitellään Oxfordin yliopiston moraali- ja pastoraaliteologian professorin Nigel Biggarin suurteosta Colonialism: A Moral Reckoning.]
Siihen britit myös pyrkivät kehitäessään ja kouluttaessaan siirtomaidensa villi-ihmisiä.
VastaaPoistaValitettavasti vain kiittämätön villi ei arvostanut valkoisen miehen taakkaa, vaan pakotti tämän pudottamaan sen ja hajotti kaiken suurella vaivalla rakennetun.
On demokratia, moderni tiede, klaaniajattelun puute ja muu sellainen vaatinut meilläkin pitkän kehitystien. Meillä on ollut paljon onnea kuitenkin.
PoistaSinänsä ymmärrän alkuasukkaiden halun itsenäisyyteen omana maanaan. Vaikka hienoa olisi tietysti ollut, jos he olisivat hyväksyneet jonkinlaisen valvotun harjoitteluajan.
Itse pidän Botswanan tavasta kehittyä kuitenkin.
Periaatteessa britti-imperiumin olisi kannattanut suoda jo paljon ennen itsenäistymistä holhoamilleen kansoille, heimoille ja alueille harjoitteluaika, mutta kun tarkoitus oli ollut alun perin pitää koko imperiumista kiinni, niin ei voitu ryhtyä sellaiseen. Läntisen maailman sankari Winston Churchill vielä pääministerikaudellaan vuosina 1940-1945 kannatti imperiumin pysyttämistä voimassa. Toisella pääministerikaudellaan hän varmaan kannatti samaa edelleen, vaikka Yhdistyneen kuningaskunnan kruununjalokivi Intia oli jo itsenäistynyt. Hänelle myönnettiin myös Nobelin kirjallisuuspalkinto "historiallisen ja elämäkerrallisen kuvauksen hallinnasta samoin kuin loistavista puheista inhimillisten arvojen puolustajana".
Poista