Tällä hetkellä Euroopan poliittinen painopiste ja henkinen johtajuus on siirtymässä Saksasta ja Ranskasta itään. Sama pätee sotilaalliseen painopisteeseen: Puola rakentaa armeijaansa tekemällä suuria asekauppoja Etelä-Korean kanssa, ja ohittaa pian Saksan sotilaallisessa voimassa.
Itä-Euroopan rajamaiden asukkaat ovat aina ymmärtäneet venäläisen imperialismin uhan, ja tämä on pitkän historiallisen kokemuksen tulosta. Rajamailla kriisiaika tarkoittaa miehityksen, väestön pakkosiirtojen, kulttuurisen ja demografisen kansanmurhan uhkaa. Saksalainen, ranskalainen tai italialainen voivat aina ajatella, että tapahtuipa mitä tahansa, Saksa, Ranska tai Italia on aina olemassa, ainakin jossain muodossa. Mutta puolalaisella, suomalaisella tai virolaisella ei ole varaa ajatella niin. Rajamailla uhat ovat eksistentiaalisia, olipa kyse Venäjän hyökkäyksestä tai massamaahanmuutosta. Eivätkä nämä uhat ole kokonaan erillisiä; on nähty miten Venäjä ja Valko-Venäjä käyttävät laittomia siirtolaisia aseena.
[Näin oli lausuttu Sarastus-verkkolehdessä 14.6.2023 julkaistussa kauhistuttavan kirjailijan Timo Hännikäisen kirjoittamassa tekstissä Eurooppa syntyy uudelleen rajamailla.]
Saksan, Ranskan ja Italian johtajat rypevät siinä kommunismissa, mitä KGB länsimaihin solutti tavoitteena mädättää ne luhistumaan III maialmansodassa Varsovan Liiton panssarikiilojen edessä.
VastaaPoistaPuola ja muut entiset Varsovan Liiton maat tietävät kokemuksesta, mitä moskoviittien valta todellisuudessa on.
Ne voivat sanoa latinaksi: "Expertus dico." "Puhun kokemuksesta."
Poista