sunnuntai 23. kesäkuuta 2024

S Jos toinen kansa alistaa toista ja meillä olisi keinot puuttua siihen, niin onko meillä velvollisuus puuttua vai olla puuttumatta asiaan?

Nykyajan anti-kolonisteille on selvää, että toisten kansojen alistaminen tai pakottaminen on väärin. Mutta tarkoittaako se, että toiset kansat eivät saa koskaan puuttua toisten kansojen asioihin? Entä jos toinen kansa alistaa toista ja meillä olisi keinot puuttua siihen, onko meillä velvollisuus puuttua vai olla puuttumatta? Alistamisen vastainen filosofia tuntuu edellyttävän moraalisen velvollisuuden puuttua asioihin, jos se vain on mahdollista. Biggarin mukaan monissa tapauksissa brittien siirtomaapolitiikkaan sisältyi ajatus paikallisen tilanteen rauhoittamisesta käyttämällä teknologista ja sotilaallista etumatkaa hyväkseen.

[Näin oli lausuttu Areiopagi-verkkolehdessä 24.1.2024 julkaistussa Olli-Pekka Vainion kirjoittamassa artikkelissa Kolonialismin monet kasvot, jossa käsitellään Oxfordin yliopiston moraali- ja pastoraaliteologian professorin Nigel Biggarin suurteosta Colonialism: A Moral Reckoning.]

2 kommenttia:

  1. Näinhän tekivät espanjalaiset pakottaessaan asteekit lopettamaan mielipuoliset ihmisuhraukset sekä hollantilaiset Borneolla pakottaessaan viidakkoheimot lopettamaan loputtomat sotansa, joita käytiin ihmissyönnin motivoimina.

    Ainakin espanjalaisia on parjattu, kun niin kauhian pahoin tekivät ja niin hianon kulttuurin tuhosivat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Espanjalaisillakaan aseet eivät silti olleet ns. puhtaat, eli kyllä heitäkin on hyvä kritisoida. Katolinen kirkko ja Espanjan kruunu toki usein yrittivät suojella alkuperäisasukkaita, mutta kullanhimoiset mahtimiehet kätyreineen tottelivat näiden hyväntahtoisia neuvoja vain sen verran kuin oli pakko.

      Briteilläkin oli omat ongelmakohtansa, vaikka he lopettivat Intian niemimaalla leskien polttamisen ja tugeenien murhanhimoisen lahkokunnan.

      Toivon joka tapauksessa maailman olevan pitemmällä tähtäimellä menossa parempaan suuntaan. Onhan viimeksi kuluneiden vuosisatojen aikana keksitty tiede, teollinen vallankumous, uskonnonvapaus, sananvapaus, maallistuneisuus ja maallinen valtio, oikeusvaltio, demokratia, työläisten oikeudet, sodan lait, kuolemantuomion kielto ja hyvinvointivaltio. Mm.

      Poista