keskiviikko 20. maaliskuuta 2024

S Venäjä on vähän niin kuin Tšetšenia tätä nykyä

Ukrainalainen elokuva­ohjaaja ja tv-pomo Oleksandr Rodnjanski hoksasi julkisissa anteeksi­pyynnöissä yhtymä­kohdan nukke­hallitsija Ramzan Kadyrovin hallitsemaan Tšetšeniaan. Kadyrovilla on jo vuosien ajan ollut tapana pakottaa arvostelijoitaan Grozny TV:hen esittämään julkista katumusta.

”Moskovasta on tullut Tšetšenian kaltainen”, Rodnjanski kirjoittaa Istagram-­tilillään. ”Totalitaarinen hallinto eroaa autoritaarisesta hallinnosta siinä, että se ei ole voimassa vain toreilla ja turuilla vaan teidän keittiössänne, se nukkuu teidän sängyssänne, kuuntelee teidän keskustelujanne ystävien ja läheisten kanssa, lukee kirjeen­vaihtonne ja kontrolloi intiimejä suhteitanne.”

”Kukaan ei enää anna teidän elää ’kuten ennenkin’ sillä edellytyksellä, että olette suu kiinni samaa mieltä poliittisen hallinnon kanssa.” 

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 28.12.2023 julkaistussa Pekka Hakalan kirjoittamassa uutisartikkelissa Itsekritiikkiä kuin neuvostoaikana.]

2 kommenttia:

  1. Täällä maailman onnellisimmassa maassa ollaan vielä voiton puolella, kun Jussi Halla-ahoa ei pakotettu televisioon katumaan tehokkaasti kansallismielisyyttään.
    Vaikka ei sekään varmaan kovin kaukana ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo. Ilmeisesti meillä kuitenkin on maailmanmitassa suhteellisen siististi toimiva poliittinen elämä.

      Poista