keskiviikko 27. maaliskuuta 2024

S Narraatio siitä, että me olemme rakentaneet maamme tyhjästä omin käsin

Mika Välitalon mukaan esimerkiksi meidän suomalaisten kansallisessa tarinassamme elää sitkeänä käsitys, jonka mukaan olemme rakentaneet maamme tyhjästä omin käsin.

”Me ei nähdä, että me olemme olleet osa sitä länsimaista kokonaisuutta, jossa tänne on virrannut valtavia määriä resursseja ja sen päälle on rakennettu tämä talouskasvu. Menestyksessämme on paljon, mistä voidaan taputtaa itseämme selkään, mutta ilman siirtomaahistoriaa ei oltaisi millään tässä”, hän sanoo.

Jos koko kuva nähtäisiin, seuraisi Välitalon mukaan joukko kiusallisia kysymyksiä. Silloin esimerkiksi pitäisi alkaa puhua kehitysavun sijaan korvauksesta.

”On täysin eri asia antaa apua pyyteettömästi kuin kertoa ihmisille, että me ollaan tehty mittavaa vahinkoa, nyt pitäisi korvata”, Välitalo sanoo.

Kolonialismin hyötyä on vaikea laskea rahassa, mutta kehitysapuun verrattuna puhutaan toisesta mittaluokasta. Esimerkiksi ekonomisti Utsa Patnaikin vuonna 2018 julkaiseman tutkimuksen mukaan Iso-Britannia hyötyi pelkästään Intiasta noin 45 biljoonan dollarin verran. Nykyisensuuruista globaalia kehitysapua pitäisi maksaa siten 242 vuotta pelkästään tämän kattamiseksi.

Lisäksi orjuudelle käypää korvaushintaa voisi olla loukkaavaa edes yrittää laskea. Miten muutetaan dollareiksi ihmisen elämä? 

[Näin oli lausuttu Maailman kuvalehdessä 15.2.2023 julkaistussa Karoliina Knuutin kirjoittamassa uutisartikkelissa Kehitysapua köyhiltä rikkaille – hyödymmekö köyhistä maista enemmän kuin ne hyötyvät avustamme?.]

[Voidaan kysyä myös, että kuinka paljon muslimeiden tulisi maksaa korvauksia heidän kolonialismistaan ja imperialismistaan, joka alkoi jo 600-luvulla jKr., kun muslimit (tai arabit) lähtivät valloittamaan miekalla itselleen uusia maita, joissa he sitten sälyttivät alkuperäisasukkaitten päälle raskaan henkiveron, koska nämä olivat "vääräuskoisia".]

[Muslimit keksivät myös neekeriorjuusinstituution.]

3 kommenttia:

  1. Onkohan tuo Mika Välitalo koskaan pohtinut sellaista, ettei Afrikassa olisi maanteitä, rautateitä, lentoasemia, satamia, tehtaita, voimalaitoksia eikä suurkaupunkeja, ellei valkoinen heteromies (no, oli siellä homomiehiäkin kuten Cecil Rhodes) olisi niitä sinne rakentanut?

    Eikö valkoisella miehellä tästä kaikesta rakennustyöstä ollut oikeus ottaa palkkiokseen niitä luonnonrikkauksia, jotka tänäkin päivänä makaisivat Afrikan maaperässä täysin käyttämättöminä jos se olisi afrikkalaisista kiinni, näiden vain hyppiessä pyöreiden savimajojensa ympärillä kiljuen, lörpötellen ja paritellen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin.

      Meillä on tosin ollut myös hyvää tuuria. Kapitalismin, tieteen ja siihen liittyvän tekniikan ja demokratian syntyminen ovat vaatineet paljon tapahtumista "oikein". Toisinkin olisi siis voinut käydä. Mutta toisaalta ei kukaan vaadi lottovoittajaakaan jakamaan omastaan huono-onnisemmille. Eivät edes kehitysyhteistöaktiivit.

      Poista
  2. Olin pistänyt otsikkoon tuon "narraation", koska olin unohtanut, että sen olisi pitänyt olla "narratiivi". Mutta jälkikäteen tulin sitten ajatelleeksi, että kyllä sana melko lailla samaa tarkoittaa joka tapauksessa.

    VastaaPoista