torstai 14. maaliskuuta 2024

S Soininvaara: Mikään kehitysapu ei kykene samaan kuin vapaakauppa

Teollisuustuotteiden vapaakauppa on merkinnyt valtavaa vaurastumasta maailman köyhille maille. Sadat miljoonat ihmiset ovat nousseet köyhyydestä. Mikään kehitysapu ei olisi pystynyt samaan. Tuonnin vapauttamista tulisi jatkaa ja laajentaa uusiin tuotteisiin, esimerkiksi sokeriin.

Vapaakaupan tuomassa vaurastumisessa kommunistinen Kiina on menestynyt paremmin kuin kapitalistinen Intia, mikä vähän viittaa siihen, etteivät vapaat markkinat oikein hanskaa taloudellisen kehityksen tätä vaihetta. Kiinan vaurastuminen on tosin johtunut suurelta osin siitä, että kasvun hedelmät syövä väestön kasvu pantiin kuriin ankarasti toteutetulla yhden lapsen politiikalla. Nyt Kiina tosin on sen kanssa vaikeuksissa. Vaikka määräykset on kumottu, syntyvyys ei vain nouse ja Kiinan väestöpyramidi kääntyy ylösalaisin. Intian ohitti väkiluvussa juuri Kiinan.

Moni urputtaa, että teollisuuden siirtyminen köyhiin mihin on vienyt työpaikkoja Suomesta. Jos voitaisiin perua tämä yhdellä hiiren klikkauksella ja tuoda suomalaiset maailmaan, jossa kehitysmaatuontia olisi torjuttu suojatullein, he eivät pitäisi sitä maailmaa parempana. Tehtaissa olisi kyllä työpaikkoja enemmän (ei paljon enempää, koska teollisuusautomaatio), mutta elintasomme olisi olennaisesti matalampi. Olemmehan kaikki hyötyneet niistä halvoista tavaroista, joita tuodaan Kiinasta ja muista köyhistä tai entisistä köyhistä maista. Tavarat ovat suhteessa palkkoihin aivan uskomattoman halpoja verrattuna siihen, mitä niistä maksettiin vielä 40 vuotta sitten. 

[Näin oli lausuttu Vihreiden Grand Old Manin (anteeksi anglismi) Osmo Soininvaaran blogissa 1.8.2023 julkaistussa merkinnässä Maahanmuuton vaikeat kysymykset.]

4 kommenttia:

 1. Eikö se O.D.Vaara tiedä, ettei Kiina ole aikoihin ollut kommunistinen vaan fascistinen valtio?

  VastaaPoista
 2. Soininvaara on kyllä viisas, mutta aina pysyy siinä omassa ideologiassa pohjimmiltaan. Kiina on tosiaan vaarassa koko ajan ajautua Venäjän kaltaiseen hulluuteen. Älytöntä olla liian riippuvainen yhden puolueen jättivaltiosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi silmämme ovat avautuneet niin kuin koiranpennuille käy.

   Minäkin pysyn pohjimmiltani kyllä omassa ideologiassani. Ideologia toki saattaa kyllä lievästi muuttua vuosikymmenien myötä.

   Poista