perjantai 29. maaliskuuta 2024

S Millä lailla Yhdysvaltain "konservatiivit" ja "liberaalit" eroavat toisistaan

Viime vuosina Yhdysvalloissa on tuotettu valtavasti tutkimuksia konservatiivien ja liberaalien eroista. Ne kertovat johdonmukaisesti, että konservatiivien inhokynnys on matalammalla kuin liberaalien.

Konservatiivisesti ajattelevat kokivat esimerkiksi vuonna 2018 julkaistussa tutkimuksessa virtsan, hien ja sukkamehun hajun etovampana kuin liberaalisti ajattelevat.

Se, että konservatiiveilla on matalampi inhokynnys ei tarkoita, että liberaalit olisivat ilmiöstä vapaita. Jos liberaalisti ajattelevat altistuvat inhottaville asioille, hekin alkavat ajatella konservatiivisemmin.

Tämä havaittiin Arkansasin yliopiston tutkimuksessa, jossa vapaaehtoiset pantiin huoneeseen, jossa oli kauhea löyhkä.

Kun he pääsivät huoneesta pois, heidän poliittiset asenteensa – jotka testattiin ennen ja jälkeen kokeen – olivat muuttuneet konservatiivisemmiksi. 

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 24.4.2023 julkaistussa Jani Kaaron kirjoittamassa maksumuurin taakse sijoitetussa artikkelissa Miksi jotkut ihmiset herättävät inhoa, toiset kateutta ja kolmannet sääliä? Erityisesti kaksi asiaa ratkaisee suhtautumisemme toisiin ihmisiin.]

["Konservatiivien" ja "liberaalien" sijoittaminen tässä artikkelissa toistensa vastakohdiksi on kyllä älytöntä, mutta se on ymmärrettävää, kun lähdetään yhdysvaltalaisesta poliittisesta diskurssista, jossa varsinkin liberalismin merkitys on väärennetty. Liberalismihan on vapautta, yksilöä ja tiedettä kannattava poliittinen ideologia.]

[Oikeasti konservatismin vastakohta on radikalismi ja liberalismin vastakohta on autoritaarisuus.] 

[PS. Tässä blogissahan on ollut jo hyvän aikaa käytössä blogitunniste liberaalisti sanottu.]

2 kommenttia:

  1. On helppoa olla suvaitsevainen aivan kaikkea kohtaan siihen asti, kunnes se suvaittava tulee sinne omalle takapihalle.

    VastaaPoista