torstai 28. maaliskuuta 2024

S Koirat ikään kuin näkevät hajut

Mutta onko tosiaan niin, että kaikkien neljän ominaisuuden on täytynyt putkahtaa evoluutiossa ensimmäisille lepakoille loppuun hiottuina ja samanaikaisesti ollakseen hyödyksi? Eihän nyt toki.

[...]

Sitten vielä aivot. Lepakoilla on pitkälle kehittynyt kuuloaivokuori, jonka avulla ne pystyvät hahmottamaan ääniä kolmiulotteisessa tilassa. Kuuloaistin tuomaa informaatiota ne prosessoivat samoissa keskiaivojen osissa, joissa käsitellään myös näköaistia: oletettavasti lepakot ajattelevat kaikuja kuvina. Tällainen aistien sekoittuminen voi tuntua ihmeelliseltä, mutta ei ole nisäkkäillä mitenkään epätavallista. Erään tuoreen tutkimuksen mukaan koirat käsittelevät hajuja yhdessä näköaistin kanssa ja ilmeisesti jollakin tavalla ”näkevät” hajut mielessään. Tällaisen muutoksen tekemiseen ei välttämättä tarvita edes evoluutiota, vaan pelkkä yksilön aivojen muovautuvuus riittää: sokeat ihmisetkin voivat oppia kaikuluotaamaan. Ihmisillä aistien väliset rajat ylittäviä kokemuksia nimitetään synestesiaksi.

[Näin oli lausuttu Maija Karalan Erään planeetan ihmeitä -blogissa 5.4.2023 julkaistussa merkinnässä Hölynpölyä Dinosauruspuistossa: miksi kaikuluotaavia eläimiä on, mutta telepaattisia ei?.]

2 kommenttia: