perjantai 8. maaliskuuta 2024

S Venäjän sielu oli eksynyt umpikujaan omaksumalla katolisuuden sijaan ortodoksisen uskonnon

Tšaadajevin isänmaallisuudessa ei ollut valittamista. Vuoden 1812 sodassa hän oli kunnostautunut poikkeuksellisen rohkeana sotilaana, mutta itse asiassa tuo filosofinen kirje, henkinen pistoolinlaukaus yössä, kuten sitä on nimitetty, vaati vieläkin suurempaa rohkeutta. Se merkitsi asettumista sekä valtion että lauman tuomiovallan ulkopuolelle.

Tšaadajevin pääajatus oli, että Venäjän sielu oli eksynyt umpikujaan omaksumalla katolisuuden sijaan ortodoksisen uskonnon ja että paluu katolisuuteen, tuohon eurooppalaisuuden ytimeen voisi sen pelastaa.

[Näin oli lausuttu Timo Vihavaisen blogissa 18.1.2024 julkaistussa merkinnässä  Kun mannerlaatat liikahtelevat.]

[Olen muuten jostain lukenut jotain sellaista, että katolinen ja protestanttinen kulttuuripiiri ovat arvomaailmoiltaan lähempänä toisiaan kuin katolinen ja ortodoksinen kulttuuripiiri. Minusta ortodoksit voisivat edes ryhtyä monofysiiteiksi, jotta ortodoksiassa olisi jotain hauskaa.]

2 kommenttia:

  1. Valinnan teki Kiovan Rusin eli siis Ukrainan edeltäjän ruhtinas Volodymyr I Suuri, jonka kolmikärki on Ukrainan vaakunassa.

    Häntä harmitti viikinkipakanuuden sekoittuminen itäslaavipakanuuden kanssa sekasotkuksi, ja halusi tilalle jonkin järjestäytyneen uskonnon.
    Niinpä hän kutsui katolisia, ortodoksisia, juutalaisia ja islamilaisia oppineita kertomaan uskonnoistaan.

    Aluski Volodymyr tyrmäsi juutalaiset sanomalla, ettei heidän jumalansa voi olla kaikkein mahtavin koska on hajottanut Valitun Kansansa ympäri maailmaa.

    Muslimioppineille hän sanoi alkoholin juomisen ja sianlihan syömisen olevan rusien suurinta iloa, eikä hän voi hyväksyä uskontoa joka kieltää ne.

    Gastronomiset ilot olivat mukana myös katolisuuden hylkäämisessä heidän perjantaisen lihaa koskevan pikkupaastonsa takia;
    lisäksi Volodymyr ei pitänyt katolisen messun visuaalisesta muodosta.
    Jäljelle jäi ortodoksisuus, josta oli tuleva kaikkien rusien ikioma uskonto ruhtinaan mahtikäskyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veikkaan kuitenkin tämän olevan myytti. Hauska tarina silti.

      Venäjän kieli on ukrainan kielen murre. Tämä ei ole myytti. :)

      Poista