tiistai 29. elokuuta 2017

S Naisillakin on oikeuksia – Keniassakin

Achokin mukaan naisten voimavaroja ei ole saatu tarpeeksi käyttöön puutteellisen koulutuksen takia.

”Vähäinen koulutus heikentää myös tyttöjen omanarvontuntoa. He eivät vastaa työpaikkailmoituksiin, vaan jättävät häpeissään mahdollisuudet miehille ja pojille. Heillä ei ole itseluottamusta eikä varmuutta omista kyvyistään,” Achoki harmittelee, muttei tyydy siihen:

”Me kerromme ihmisille, että naisillakin on oikeuksia. Naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia. Jos katkaiset naisen käden, siitä tulee verta. Jos miehen käsi katkaistaan, se on samanlaista verta, joka vuotaa.”

”Kun naisen taloudellinen tilanne paranee ja tulot kasvavat, lapset saavat koulutusta. Jos lapsi sairastuu, hän saa hoitoa. Lapset saavat ruokaa ja pysyvät kunnossa. Joten jos naisen toimeentulo paranee, se on siunaus koko perheelle.”

”Yhteisössä on naisia, jotka voisivat tehdä mitä vaan, jos he olisivat käyneet kouluja tai saisivat lisää koulutusta. He tekevät ja vaikuttavat paljon jo nyt. He voisivat kouluttaa yhteisöjä ja tukea monia prosesseja. Olen nähnyt, kuinka lesket ja eronneet naiset ovat onnistuneet pienen lainaringin ja tuen avulla kasvattamaan yritystään ja tulojaan niin, että he ovat lopulta rakentaneet talon ja saaneet lapsensa kouluun.”

Naisten muutosvoiman todistaminen saa Achokin pohtimaan:

”Mitä jos heille olisi annettu mahdollisuus koulutukseen? Minusta tuntuu, että jos naisten kapasiteettia vahvistettaisiin, jopa koko maa yltäisi aivan toiselle tasolle.”

[Näin oli lausuttu Siru Auran kirjoittamassa Solidaarisuus-kehitysyhteistyöjärjestön sivuilla julkaistussa kirjoituksessa ”Naiset veisivät Kenian uudelle tasolle”]

2 kommenttia:

  1. Tuo kädenkatkaisuvertaus oli kyllä aika karu.

    VastaaPoista