torstai 24. elokuuta 2017

S Nationalistit eivät tähän mennessä ole ottaneet riittävän vakavasti mahdollisuutta, että joku omista saattaa syyllistyä järjettömiin väkivallantekoihin

Kun kirjava joukko yhdysvaltalaista ”vaihtoehto-oikeistoa” kokoontui viime viikonloppuna Virginian Charlottesvilleen osoittamaan mieltään kenraali Robert E. Leen patsaan poistamista vastaan, tilaisuus ei olisi voinut epäonnistua surkeammin. Kaikesta tilaisuudesta julkaistusta videomateriaalista voi nopeasti päätellä, että mielenilmaus oli amatöörimäisesti suunniteltu, sen sanoma oli sekava, turvatoimet riittämättömät ja järjestäjien odotukset olivat suuruudenhulluja. Lopputuloksena oli yhteenottoja vastamielenosoittajien ja poliisin kanssa, yleistä sekasortoa, ja kaiken kukkuraksi yksi osallistujista surmasi vastamielenosoittajan ajamalla autolla tämän päälle. Lyhyesti sanottuna Charlottesville oli lottovoitto äärioikeiston uhasta meuhkaaville toimittajille ja vasemmistoaktivisteille Atlantin molemmin puolin.

Kuolemantapausta on jälkeenpäin pyritty painamaan villaisella selittämällä, että autoa ajanut mies ei ollut aktiivinen nationalistiryhmien kannattaja tai että hän oli joutunut paniikkiin vastamielenosoittajien hyökättyä hänen autonsa kimppuun. On kuitenkin yhdentekevää, kuka hän oli, mitkä hänen motiivinsa olivat ja oliko hänen tekonsa tahallinen. Vasemmiston äänitorvet ovat jo leiponeet hänestä uuden Breivikin, eikä kadunmiestä kiinnosta ottaa selvää todellisuuden nyansseista kirkuvien otsikoiden takana.

Nationalistit eivät tähän mennessä ole ottaneet riittävän vakavasti mahdollisuutta, että joku omista saattaa syyllistyä järjettömiin väkivallantekoihin. On kuitenkin päivänselvää, että poliittisten vastakkainasettelujen kiristyttyä nykyiseen pisteeseen väkivaltaa on odotettavissa molemmilta puolilta. Jyrkän poliittisen polarisaation aikoina epätasapainoiset ja räjähdysherkät yksilöt ovat taipuvaisia tekemään äärimmäisiä ratkaisuja, ja aina kun näin tapahtuu, vastapuoli käyttää sitä koko joukon leimaamiseen. Ja kun joku menettää henkensä, on enää turha selittää, että niillä toisilla oli pesäpallomailoja, kaasusumuttimia ja kotitekoisia liekinheittimiä ja ettei poliisi tehnyt mitään estääkseen heidän riehumistaan. Näin oli Charlottesvillessä, mutta ketään ei kiinnosta. Donald Trump totesi sen itsestäänselvyyden, että vikaa oli molemmissa osapuolissa, minkä johdosta häntä sanottiin natsiksi.

[kauhistuttava kirjailija Timo Hännikäinen Sarastus-verkkolehdessä 16.8.2017 julkaistussa kirjoituksessaan Mitä voimme oppia Charlottesvillestä?]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti