tiistai 20. elokuuta 2024

S Jo joka kuudes julkisesti käytetty euro on velkarahaa

Pieniä juustohöyläleikkauksia tehdään muun muassa ulkoministeriöön, valtioneuvoston ja presidentin kanslian kuluihin, liikenne- ja väyläverkostoon ja hevostalouteen. Paljon uutisointia on saanut muun muassa Julkisen sanan neuvoston valtionavun lakkautus. Joka tilanteessa leikkauksen kohde muistaa toistaa mantran “kylmästä kyydistä”.

Todellinen kylmä kyyti on kuitenkin vasta edessä. Meidän äänestäjien on kerta kaikkiaan pakko joku päivä sisäistää, että jo joka kuudes julkisesti käytetty euro on velkarahaa. Nykyhallituksen puuhastelu hidastaa velkaantumista, mutta ei lähellekään pysäytä sitä. Tästä sitä kritisoi muun muassa luottoluokituslaitos Fitch, joka muutti samalla Suomen valtion luokituksen näkymän vakaasta negatiiviseksi.

[Näin oli lausuttu ajatuspaja Liberan sivuilla 15.8.2024 julkaistussa Tero Lundstedtin kirjoittamassa kolumnissa Ketä täällä pitää äänestää, että velkaralli loppuu?.]

[Velkarahaa ei valtiomme ehkä tarvitsisi ottaa, jos olisi talouskasvua, mutta me olemme eläneet nollakasvun "siunauksessa" noin 16 vuoden ajan. Viro alkaa olla piakkoin yhä vauras maa kuin Suomi, ja muut pohjoismaat ovat jo kaukana meitä edellä.]

4 kommenttia:

  1. Rohkeus puuttuu oikeisiin valtaviin ylimärääisiin menoihin puuttumiseen., koska oppositio aloittaisi valtavan paskamyrskyn. Siksi nostetaan nyt enemmin veroja. Ja myöhemmin lisää. Ei tästä taida tulla mitään. Orpo on arka johtaja, ei siitä pääse mihinkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkaa kaivata enemmistövaalijärjestelmää, vaikka siinäkin on puutteensa. Meillä on nyt eräissä asioissa liikaa konsensusta.

      Poista
  2. Virosta on tullut länsimaa, jollaisia muut Pohjoismaat ovat aina olleet.
    YYA-Suomi omaksui Moskovian mallin ja sillä mennään edelleen.

    VastaaPoista