sunnuntai 18. elokuuta 2024

S 11.9.1973: Henry Kissingerin veriset kädet, osa 4

Yhdysvalloilla on lähihistoriassaan traagisena merkkipäivänä 11. syyskuuta eli vuoden 2001 terrori-iskut. Samaa päivämäärää muistetaan murheella myös Chilessä, tosin vuodelta 1973.

Tuolloin kenraali Augusto Pinochet syöksi vallasta sosialistipresidentti Salvador Allenden ja aloitti 17 vuoden terroriin pohjautuvan hirmudiktatuurinsa, jossa tuhansia murhattiin sekä kymmeniätuhansia vangittiin ja kidutettiin. Kissingerin rooli oli ohjeistaa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:ta auttamaan Pinochetia valtaan. 

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 3.12.2023 julkaistussa Pekka Mykkäsen kirjoittamassa uutisartikkelissa Henry Kissinger on koulu­esi­merkki siitä, kuinka valikoivasti kätensä vereen tahrineita muistetaan.]

2 kommenttia:

  1. Olihan se Pinochetin komento hieman kovakouraisen puoleista.
    Eikä aivan hiemankaan.
    Mutta jos Salvadorin olisi annettu jatkaa, olisi Chilen talous mennyt vessanpöntöstä alas.

    Munakasta ei voi tehdä rikkomatta munia, ja loppujen lopuksi Augusto rikkoi niitä vähemmän kuin Salvadorin kumppanit muualla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti Allendea radikaalimmat vasemmistolaiset olisivat halunneet presidentin menevän uudistuksissaan paljon pitemmälle. Mutta hän halusi toimia sääntöjen mukaan. Se ei kuitenkaan pelastanut häntä.

      Poista