keskiviikko 14. elokuuta 2024

S "Rikoksessa oli kyse käsiaseista"

Kaperi sanoo, että on todennäköistä, että aseet olivat henkilöillä kätkettyinä, ja niin ne pystyttiin viemään sisälle ravintolaan. Kyse on käsiaseista.

[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 29.7.2024 julkaistussa Hanne Leiwon kirjoittamassa uutisartikkelissa Käsiaseet vietiin pubiin kätkettyinä – tulitaistelu vaaransi ison joukon sivullisia Seinäjoella.]

[Nyt kysymys kuuluu kuitenkin, että oliko kyse pitkistä vaiko lyhyistä käsiaseista. Sitä ei uutisessa ollut kerrottu. Luulisi joka tapauksessa olevan niin, että pitkiä on vaikeampi muiluttaa ravintolan sisään huomaamatta. Tai no ehkä jonkun haulikon, lintukiväärin tai pienoiskiväärin piippu voidaan pistää housujen sisään, ja lisäksi rikollisella on täytynyt silloin olla päällään takki, mieluiten pitempi sellainen, että on voitu siirtää ase piilotettuna rikoksentekopaikkaan. Mutta sanoisin, että todennäköisesti kyse on kuitenkin ollut lyhyistä, pistoolityyppisistä, aseista.]

[PS. Ehkä lopetan "käsiaseista" nipottamisen tältä vuodelta tähän. Hauskaa on ollut, mutta ehkä liika on jo liikaa.]

2 kommenttia:

  1. Ehkäpä se sitten selvintä olisi, että Kielitoimisto menisi mukaan valtamedian tietämättömyyteen kun ei sitä sivistääkään voi.

    Niinpä muutettakoon "käsiase" tarkoittamaan vain yhdellä kädellä käyteltävissä olevaa ampuma- tai miksei myös teräasetta sekä astaloa, alalajiksi käsien varassa käyteltävien aseiden kategoriaan joka saakoon termikseen anglismin "pienase" (small arm).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. National Geographic -televisiokanavan sotadokumenttiohjelmissa tosin on paljon pahempia puutteita, kun niissä kääntäjällä tapaa olla varsin hutera tiedollinen ote ao. aihepiiriin. Usein itken niitä katsoessani sisäänpäin.

      Poista