torstai 22. elokuuta 2024

S Sitten itäsaksalaiset varastivat show'n pakenemalla ystävällisen Unkarin rajan yli Itävaltaan

Iltapäivällä 19. elokuuta kaikki oli valmista piknikiä varten. Juhla-alueella oli tuhansia ihmisiä. Tunnelma oli iloinen, ehkä hieman kaoottinen.

Sitten itäsaksalaiset varastivat show’n.

Kun portti aukesi ja tie rajalta kohti itävaltalaista St. Margarethen kylää avautui, alkoi satojen ihmisten joukkopako. Rajan ylitti arviolta 600–700 DDR-kansalaista.

– Rajavartijat saattoivat vain seurata tilannetta avuttomina. Oli toivotonta yrittää kysyä keneltäkään matkustus­asiakirjoja, muisteli Mária Filep myöhemmin historiallista päivää.

– Sillä hetkellä tajusin, mitä oli tapahtumassa. Länteen itkien ja nauraen matkanneet ihmiset puhuivat kaikki saksaa.

Rajavartiostoa alueella komentanut everstiluutnantti Árpád Bella ei ollut saanut esimiehiltään tarkkoja toiminta­ohjeita tilanteen varalle.

Bella päätti, ettei lähtijöitä estetä voimakeinoin.

– Tein päätöksen, joka oli minun mielestäni paras Unkarille ja minun omatunnolleni, Bella muisteli myöhemmin BBC:n haastattelussa.

[Näin oli lausuttu Ilta-sanomat -lehdessä 11.8.2024 julkaistussa Jouko Juonalan kirjoittamassa artikkelissa Berliinin muuriin tuli ensimmäinen murtuma Unkarissa – näin itä­saksalaisten joukkopako alkoi.]

[Tässä minun varmaankin sopii siteerata melkein ainoan jossain määrin hyvän kommunistin, Rosa Luxemburgin (1871-1919), lausumaa:]

Sananvapaus on aina toisinajattelijan vapautta.

[Leninistisessä, samoin kuin muissakin totalitarismia kannattaneissa kommunismin lajeissa, on hullua se, kuinka työläisten etujen nimissä hallitseva kommunistinen puolue on vienyt näiltä näiden poliittiset oikeudet.]

[Hupaisaa on mielestäni myös se, että sen jälkeen kun kommunistien hallitsemalla neuvosto-Venäjällä oli lakkautettu työläisten demokraattiset neuvostot, valtion nimeksi muutettiin vuonna 1922 Neuvostoliitto (1917/2022-1991).]

4 kommenttia:

  1. Rosa Luxemburg oli kommunisti, ja kommunistilla ja muslimilla on samanlainen moraali:
    vääräuskoisille pitääkin valehdella valehtelemasta päästyään tavoitteeseen pääsemiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedä, miten hän olisi käyttäytynyt sen jälkeen, jos olisi elänyt hiukan pitempään. Hän kun kuoli jo vuoden 1919 alussa.

      Hänen kuollessaan Venäjän kommunistinen puolue eli "bolshevikit" oli vasta pikku hiljaa muuntumassa tiukan autokraattiseksi poppooksi.

      Marx ja Engels olisivat olleet "neuvosto-Venäjästä" luultavasti sitä mieltä, että vallankumous tehtiin liian aikaisin, koska aineelliselta perustaltaan Venäjä oli liian heikolla tasolla. Teollisuustyöläisiä oli vuonna 1919 maassa vielä melko pieni osa väestöstä.

      Poista
  2. Kävin itäsaksassa autolla alle vuosi tuon jälkeen. Huimaa oli nähdä ero länteen. Eisenachin kohdalla raja-asema oli kukkulan laella valtavan sisäänvedettävän puomin takana. Ettei kuormurit pääse läpi. Moni rakennus yms.oli jäänyt 40 luvun tasolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei. Minä olin käynyt suvun kanssa (vasta) vuonna 1998 katsomassa Kurkijoella Laatokan länsikulmassa ukin talon kivijalkaa. Silloin vielä kaikki vaikutti melko alkeelliselta. Matkan varrella käytiin kyllä Viipurissa, josta joku ainakin osti jotain epämääräistä.

      Tapasimme myös luotettavan viinatrokarin jossakin välissä.

      Kurkijoella katseelta suojassa olleet harjakattojen osat kärsivät niihin aikoihin kattotiilivarkaista.

      Poista