tiistai 13. elokuuta 2024

S Eurooppalaisen kulttuurin luontainen vetovoima

Kuten jo todettiin, eurooppalaisten tapauksessa heidän kulttuurillaan oli luontaista vetovoimaa ja siksi siirtomaiden asukkaat halusivat omia sen itselleen. Biggarin mukaan britti-imperiumi olisi ollut mahdoton ilman alusmaiden kanssa syntyneitä molemminpuolisia vaihtosuhteita. Pelkkään alistamiseen perustuva hallinto ei olisi ollut resurssien näkökulmasta edes mahdollinen. Aloitteet maa-alueiden hallinnasta ja koulujen sekä muiden instituutioiden perustamisesta oli luonnollinen reaktio, jolla päästiin osalliseksi uusista hyödykkeistä, kuten vaikkapa tehokkaammasta maanviljelyksestä ja lääkkeistä.

Biggar kysyy mikä olisi ollut vaihtoehto tälle kulttuurivaihdolle? Mitä jos eurooppalaiset eivät olisi jakaneet tietoaan muiden mantereiden asukkaisen kanssa? Todennäköisesti näitä sivilisaatioita ei enää olisi olemassa lainkaan, vaan ne olisivat kuolleet sukupuuttoon. Se että kulttuurit assimiloituvat toisiinsa ja menettävän luontaisia piirteitään voi olla jossain tapauksissa surullista, mutta joskus myös hyödyllistä. Moniin esi-kristillisiin kulttuureihin kuuluivat ihmisuhrit ja leskien sekä palvelijoiden surmaaminen näiden aviomiesten tai isäntien kuollessa. Näin toimittiin niin viikinkien kuin afrikkalaisten heimojen keskuudessa. Harva kaipailee näitä kulttuurisia tapoja takaisin.

[Näin oli lausuttu Areiopagi-verkkolehdessä 24.1.2024 julkaistussa Olli-Pekka Vainion kirjoittamassa artikkelissa Kolonialismin monet kasvot, jossa käsitellään Oxfordin yliopiston moraali- ja pastoraaliteologian professorin Nigel Biggarin suurteosta Colonialism: A Moral Reckoning.]

2 kommenttia:

  1. Suunnitellessaan tulevaa Tuhatvuotista Valtakuntaa der Adolf katseli kiinnostuneena brittien Intian-siirtomaavaltaa:
    vain 160 000 sotilasta ja siirtomaavirkamiestä piti ruodussa 300 miljoonaa intialaista!
    Tätä mallia hän esitteli alaisilleenkin esikuvaksi tulevalle slaavialueiden hallinnolle.

    Hän ei selvästikään ollut ymmärtänyt britiien Intian-mallista yhtikäs mitään, koska teki itse kaiken täysin päinvastoin ja seuraukset tuntuvat Saksassa vieläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Natsi-Saksa olisi varmaankin voittanut sodan, mikäli Hilleri ei olisi ollut niin fakki-idiootti ideologisesti. Vuonna 1936 alkanut laajamittainen erilaisten huumeiden käyttönsä ei asiassa myöskään auttanut, paitsi että auttoi se kyllä liittoutuneita voittamaan sodan.

      Jos Hilleri puolueineen ei olisi pitänyt ja kohdellut slaaveja ali-ihmisinä, niin Neuvostoliitto olisi romahtanut, koska maa olisi ollut täynnä hyviä liittolaisia Saksalle.

      Juutalaisten vainoaminen ja ajaminen ulkomaille ja leirittäminen ja myöhempi tuhoaminen ei myöskään auttanut yhtään Saksaa sotilaallisesti, vaan vaikutus oli päinvastainen.

      Poista