Brittien teknologisesti ylivertaisen armeijan läsnäolo rauhoitti myös paikallisia konflikteja, vaikka se jossain tapauksissa johtikin sotiin. Sotiakin pahempi asia oli kuitenkin tautien leviäminen ihmisten liikkuessa alueilta toiselle. Amerikan mantereiden väestö kärsi suuresti eurooppalaisten mukanaan tuomista sairauksista, joita ei tuolloin osattu vielä tehokkaasti torjua, mutta vastaavaa oli esimerkiksi tapahtunut jo Aasiassa filippiiniläisten kalastajien levittäytyessä saarelta toiselle. Ihmiset myös kuljettivat mukanaan vieraslajeja ja muita eläimiä (erityisesti rottia), jotka järkyttivät luonnon tasapainoa ja levittivät tuhoisia tauteja.
Tämänkaltaisiin tuhoihin britit ja muut kansainvaelluksiin osallistuneet ovat tietenkin kausaalisesti syyllisiä, mutta tämänkaltaisten tuhojen moraalinen arviointi on hankalaa. Näitä tekoja voidaan helpommin arvioida siitä näkökulmasta, mitä näille asioille tehtiin niiden tultua ilmeiseksi. Britit pyrkivätkin usein estämään negatiivisia vaikutuksia, mutta traagista on, että nämä toimet olivat usein riittämättömiä. Esimerkiksi Tasmanian alkuperäisväestön kohtaloksi koituivat yhtäältä uudet taudit mutta myös Lontoon kyvyttömyys pitää alkuperäisasukkaat ja uudisasukkaat erillään toisistaan.
[Näin oli lausuttu Areiopagi-verkkolehdessä 24.1.2024 julkaistussa Olli-Pekka Vainion kirjoittamassa artikkelissa Kolonialismin monet kasvot, jossa käsitellään Oxfordin yliopiston moraali- ja pastoraaliteologian professorin Nigel Biggarin suurteosta Colonialism: A Moral Reckoning.]
Kaiken tämän valossa valkoisen heteromiehen kolonialismin tuomitsijoiden pitäisi olla nyt äänekkäimmin vastustamassa kehitysmaalaisten kansainvaelluksia Eurooppaan levittämään tautejaan.
VastaaPoistaAsenne on tunnetusti kuitenkin täysin päinvastainen.
Niin. Kävin perjantaina allekirjoittamassa Sinimustan liikkeen kannatuskortin. Enhän minä puoluetta kannata, mutta minusta se voi tuoda suomalaiseen politiikkaan sopivaa repeilyä. Ja ennen kaikkea vihreiden arvojen puolesta toimivia puolueita on taas yksi lisää, mikäli kannatuskorttien keräys onnistuu.
PoistaProletaareilla ei ole siinä muuta menetettävänä kuin kahleensa, mutta voitettavana heillä on koko maailma. Kaikkien maiden proletaarit, liittykää yhteen!
Itse en voi kyseistä liikettä kannattaa millään tasolla, koska se vaatii Suomea eroamaan Lännestä ja jättäytymään Imperialistisen Roistovaltio Moskovian hyväntahtoisuuden armoille.
PoistaItse he eivät tätä lopputulosta ymmärrä.
No tavallaan mä uskon, ettei se pärjää vaaleissa. Olisi toki surkeata, jos se sittenkin pärjäisi ja jos olisin täten osasyyllinen maan uuteen huonoon tilaan.
PoistaTaannoin oli ollut eräs järjettömän EU-myönteinen ja -kritiikitön puoluehanke, jonka olisi luullut saavan toistaiseksi puoluepoliittisesti sitoutumattomat tosiedistykselliset sekä tavalliset porvarit innostumaan. Olin käynyt allekirjoittamassa senkin kannatuskortin, mutta hankkeesta ei sen jälkeen ole kuulunut mitään.
PoistaVielä pitemmän aikaa sitten oli ollut puolalaiskansallinen hanke, jossa kauniiden naisten alapäästä otettujen maitohappobakteerien avulla oltaisiin pantu olutta. Se saattaa olla pitemmällä kuin em. hankkeet, mutta ainakaan Suomen markkinoille sitä ei ole vielä kuulunut.
Lisäksi haluaisin sanoa, että Valta kuuluu kansalle -puolueen puheenjohtajana toiminut Ano Turtiainen oli ollut mielenkiintoinen henkilöhahmo.