torstai 1. syyskuuta 2022

S Vain harva meistä myöntää tekevänsä pahoja asioita

Moraalisten arvojen muuttaminen ei tapahdu kädenkäänteessä, vaan muutos tapahtuu tai toteutetaan yleensä pikkuhiljaa. Esimerkiksi venäläisiä on vuosia kasvatettu uskomaan propagandaa.

Kun sotilas tappaa, hänen on tärkeää uskoa olevansa oikealla asialla. Ihminen voikin Nummenmaan mukaan huijata mieltään äärettömän tehokkaasti: vain harva meistä myöntää tekevänsä pahoja asioita.

Näin ihmismieli pyrkii suojelemaan itseään ja säilyttämään tasapainon.

”Jos konfliktin osapuolia haastatellaan, löydetään käytännössä aina kaksi uhria. Molemmat osapuolet ovat varmoja, että juuri heitä kohtaan on tehty väärin”, Nummenmaa sanoo.

”Esimerkiksi Ukrainaan hyökkäävä Venäjä kertoo toistuvasti, kuinka NATO ja Ukrainan siirtyminen länteen uhkaavat sen olemassa oloa tai kuinka lännen talouspakotteet ovat hyökkäys Venäjää kohtaan.”

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 1.4.2022 julkaistussa Anna Sievisen kirjoittamassa uutisartikkelissa ”Tätä on mahdotonta selittää yhden miehen pahuudella” – Aivotutkija kertoo, miksi näemme nyt julmuutta, joka ylittää ymmärryksen.]

[PS. Kyllä tätä taustaa vasten peruskristinuskon ilmaisu "Me olemme kaikki syntisiä" kuulostaa varsin oikeaan osuvalta.]

2 kommenttia:

 1. Hyvät Ihmiset saavat tehdä pahojakin asioita, mutta Pahat Ihmiset eivät hyviäkään.
  Ja sen, kuka on Hyvä ja Paha määrittelee loppupelissä se, jolla on Suurin Pyssy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karl Marx: "Yhtäläisten oikeuksien välillä ratkaisee voima."

   Poista