Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan valta on hyvin erikoista. Pääministeri on de facto vallassa mutta de jure tämäkin asia on kuninkaan tai kuningattaren vallassa. Käytännössä kuninkaallisilla ei ole todellista valtaa mutta oikeasti tämä kaikki nojaa erikoisten herrasmiessopimusten varaan. Kun maa on samanaikaisesti monarkia että demokratia, on väistämätöntä että järjestelmässä on outouksia. Järjestelmässä puolueet ja puolueiden johtajat ovat käytännön konstrukteja jotka nojaavat tyhjälle ja pääministeri on de jure täysin kuninkaan ja kuningattaren valittavissa mutta de facto kuningas tai kuningatar täysin vapaaehtoisesti valitsee että pääministeri on suosituimman puolueen johtaja. Herrasmiessopimuksella.
[Näin oli lausunut eräs heppu blogissaan 9.9.2022 julkaisemassaan merkinnässä Lontoon silta on....]
[Niin siinä oli tosiaan käynyt, että Windsorin sukuun kuulunut Elizabeth Alexandra Mary (s. 21.4. Jeesuksen vuonna 1926), joka ylivoimaisesti suurimman osan elämästään eli yli 70 vuoden ajan toimi Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Elisabet II:na, kuoli 8.9. Jeesuksen vuonna 2022 kypsässä 96 vuoden iässä, ja samantien hänen poikansa Charles muuttui kuninkaaksi nimellä Charles III. Englanniksi kuningattaren nimi oli siis Elizabeth II, jos ketään kiinnostaa.]
[Seuraavana yönä minuun oli iskenyt lopulta se, että Charles on nyt kuningas. Hänestä voi tulla ihan hyvä kuningas. En minä valita, ja toiseksi olen suomalainen.]
Onhan tämä jossain määrin kiinnostava seurattava tämä Britannian monarkian lähitulevaisuus.
VastaaPoistaVielä pari päivää sitten Charles taisi olla kuningasperheen vähiten pidetty jäsen.
Nyt hänen suosionsa näyttäisi pompahtaneen aivan uusiin sfääreihin.
Totisesti, vaikeasti ennustettavissa on Kansan Tahto:
vielä pari päivää sitten pidin hyvin todennäköisenä, että Elisabetin kuoltua ja kruunun siirryttyä Charlesille Yleinen Mielipide alkaa vaatia sitä siirrettäväksi Williamille tai siten tasavalta!
Nyt näyttää siltä, että kansa haluaa suoda Charlesille mahdollisuuden lunastaa paikkansa kansakunnan kaapin päällä kansallisen yhtenäisyyden symbolina ja Suurena Perinteenjatkajana.
Kun monarkki on yksi tärkeä kansalaisia yhdistävä asia, niin on ymmärrettävää, että he haluavat antaa uudelle monarkille mahdollisuuden.
Poista