perjantai 30. syyskuuta 2022

S Quisling ja Paavo Väyrysen blogi

Kaksi tai kolme entistä ystävääni, jotka kyllä tiesin heikkomielisiksi, ovat verkossa esillä jumputtamalla. ”Lavrov ei valehtele. Lavrov ei ole koskaan valehdellut.”

Mielenkiintoa herättää myös Paavo Väyrysen blogi. Vaikka hän on laajatietoinen mies, vaikka ei viisas, hän ei ehkä tiedä, kuinka monta poliitikkoa Norjassa ammuttiin tai hirtettiin vuosina 1945 ja 1946. Yhden nimi muodostui käsitteeksi, koska se on oikeinkirjoitukseltaan niin hauska, Quisling. Etunimi oli Vidkun.

[Näin oli lausuttu Jukka Kemppisen blogissa 28.9.2022 julkaistussa merkinnässä Lavrovin sananvapaus.]

[Vidkun Quisling (1887-1945) oli tunnettu norjalainen maanpetturi, jonka sukunimestä on tosiaan tullut käsite. Takavuosina olin nähnyt wanhan pilapiirroksen, jossa Vidkun Quisling saapuu johonkin ja sanoo: "Minä olen Quisling." Toinen kysyy häneltä sitten: "Entä nimenne?"]

2 kommenttia:

 1. Quislingiin liittyy anekdootti, jonka mukaan hänen "hallituksensa" oikeusministeri Sverre Riisnæs olisi sanonut hänelle jossain vaiheessa sotaa:
  "Minusta tuntuu, että saksalaiset pitävät sinua pilkkanaan...kuten koko Nasjonal Samlingia..."

  Voin kuvitella mielessäni tilanteen:
  Vidkun ja Sverre kävivät pöytään ja akvaviittipullo korkattiin.
  Jutut olivat hilpeitä ja akvaviittia kului. Sitten mielet alkoivat vakavoitua ja lopulta Vidkun kysyi Sverreltä mitä hän ajattelee tästä kaikesta;
  sanokoon aivan suoraan?

  Sverren vastauksen kuultuaan Vidkun kaatoi molempien lasit täyteen, kippasi omansa yhdellä huikalla ja toivotti Sverrelle hyvää yötä.
  Hän lähtisi nukkumaan tai yrittämään sitä...

  VastaaPoista