lauantai 3. syyskuuta 2022

S Normiohjaukseen ja subventioihin perustuva ilmastopolitiikka tulee kalliiksi

Pigoun verot ovat myös olennaisesti kustannustehokkaampi tapa torjua päästöjä kuin poliittisesti helpompi keino subventoida vähäpäästöisempää vaihtoehtoa. Siihen kuitenkin on Suomen ilmastopolitiikassa pitkälti päädytty. Tämä on valitettavaa, sillä ilmastonmuutoksen torjuminen tulee joka tapauksessa kalliiksi ja sen tekeminen kustannustehottomasti tietysti vielä paljon kalliimmaksi.

Kirjassaan Economics of the Common Good talousnobelisti Jean Tirole kritisoi erityisesti Saksan normiohjaukseen ja subventioihin perustuvaa ilmastopolitiikkaa sanoen sen tulleen kymmeniä, ellei jopa sata kertaa kalliimmaksi säästettyä hiilitonnia kohden kuin muualla. Saksan puolustukseksi on sanottava, että vaikka tulokset Saksassa ovat olleet käytettyyn rahamäärään nähden vaatimattomia, me muut olemme hyötyneet siitä, että Saksan kustannustehoton tuulivoimapolitiikka edisti tuulivoiman kehitystä niin, että se on nyt meille muille hyvin edullista energiaa. Tuki teknologian kehitykselle ja demonstraatiotuki ovatkin oikeastaan ainoita järkeviä tukimuotoja niiden positiivisten ulkoisvaikutusten vuoksi.

[Näin oli lausuttu Työn ja talouden tutkimus LABORE:n eli Laboren, joka on entinen Palkansaajien tutkimuslaitos, sivuilla 15.3.2022 julkaistussa Vihreiden vanhan ja asiantuntevan parran Osmo Soininvaaran kirjoittamassa artikkelissa Pigoun verot suojelisivat ympäristöä.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti