torstai 23. tammikuuta 2020

S Saamelaisten ja saamelaisuuden mystisointi ei ole järkevää

Luin yhden typerimmistä kolumneista, joita olen viikkokausiin lukenut, joten aion jakaa sen Internetissä. Internet nimittäin ymmärtääkseni toimii siten, että aina, kun löytää jotain kahjoa, se pitää laittaa kiertoon. Sillä tavalla syntyy se Internetin omalaatuinen hulluus.

Hesarin hippitoimittaja vetoaa, että kenenkään ei pitäisi muuttaa maalle, koska hän kokee ilmastoahdistusta siitä, että ei ole saamelainen. Lisäksi kuulema turismi tuhoaa Lapin. Toimittaja myös luulee, että saamelaiset ovat jotain mystisiä tunturiapasseja, jotka elävät magiaharmoniassa luonnon kanssa ja joikhaavat seidoilla hiili- ja sukupuolineutraalisti.

Jos jengi noudattaisi tällaisen janarin neuvoja, tarkoittaisi se käytännössä välitöntä kuolemaa Lapille. Lapissa on jo nyt pääasiassa muuttotappiokuntia, joissa vanheneva väki kuolee ja kutistuu. Mitä vähemmän jengiä Lappiin muuttaa, sitä nopeammin nämä kunnat ja populaatiot kutistuvat olemattomiin ja kuolevat kokonaan pois. Lappiin muuttaminen on pohjoisen kuntien kannalta hyvä asia, ei huono asia.

Myös turismi on hyvä asia Lapille (ja etenkin saamelaisille). Mitä enemmän kiinalaisia ja japanilaisia tulee kuvailemaan tuntureita ja maksamaan 20 euroa palasta rieskaa, sitä enemmän työtä ja hyvinvointia Lappiin syntyy. Turisteille voi myydä esim. saamelaishattuja, poronsarvia, noitarumpuja ja muuta krääsää järjettömällä hinnalla. Turismi on hyvä bisnes ja kasvavissa määrin tärkeä elinkeino Lapissa. Sitäkin pitää saada enemmän, ei vähempää.

Ja sitte toi saatanan saamelaisten mystisointi. Suomalainen kulttuuri on jotenki mystisesti länsimaalaista, mutta saamelainen ei, vaikka aivan yhtä pitkään molemmat ovat möllöttäneet täällä idän suuren pedon nurkilla. Saamelaisuus ei ole metriäkään itämaisempaa kuin suomalaisuus, eikä suomalaisuus ole eurooppalaisuutta tai amerikkalaisuutta. Saamelaiset eivät eroa muista suomalaisista mitenkään olennaisti, vaan ihan samalla tavalla he asuvat taloissa, ajavat moottorikelkoilla ja päästävät ilmakehään pienhiukkasia saunojensa kiukaista.

Kaikkien pitäisi tulla Lappiin ja heti. Muuttakaa sinne tai menkää turisteiksi. Ennen kaikkea ostakaa niitä helvetin poronsarvia ja noitarumpuja ja viekää sinne massinne. Sillä tavalla Lappi elää.

[Jiri Keronen 22.1.2020 Facebookissa. Mies viittaa tuossa Helsingin sanomat -lehdessä 21.1.2020 julkaistuun Tuija Sorjasen kirjoittamaan tekstiin Älkää tulko tänne.]

[PS. Jiri Keronen on itse tietääkseni "sekarotuinen", jos näin halveeraavaa sanaa saa ihmisestä käyttää.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti