sunnuntai 26. tammikuuta 2020

S Naisilla on alkanut olla Turkissa yhä vaikeampaa

– Naisiin kohdistuva symbolinen painostus ja väkivaltarikosten lukumäärä on kasvanut, sanoo Nil Mutluer, turkkilainen tasa-arvotutkija ja sosiologi Berliinin Humboldt-yliopistosta.

Suurin ongelma on naisiin kohdistuva väkivalta. Naisjärjestöjen mukaan Turkissa murhattiin viime vuonna 440 naista; yleensä tekijä on aviomies, ex-mies tai miessukulainen. Samalla hallitus korostaa äänekkäästi perinteisiä perhearvoja ja naisen roolia äitinä.

– Viime aikoina valtion huipulta on myös avoimesti ilmaistu huolestuttavia mielipiteitä esimerkiksi naisten pukeutumisesta, Mutluer jatkaa.

Huoli on kouriintuntuva. Nykyisessä pelon ilmapiirissäkin mielenosoitukset naisten oikeuksien puolesta keräävät paljon osallistujia. Tänäkin vuonna sadat naiset kokoontuivat Kansainvälisen naistenpäivän marssiin Istanbulissa – kunnes poliisi hajotti joukon kyynelkaasulla.

Videokuvat naisten mielenosoituksista leviävät sosiaalisen median avulla: Turkin tukahdutettu valtamedia ei anna niille ruutuaikaa. 

[Näin oli lausuttu Me naiset -lehdessä 13.5.2019 julkaistussa Ayla Albayrakin kirjoittamassa artikkelissa ”Perheeni tappaa minut”, twiittasi saudityttö Rahaf, 18, ja sitten alkoi tapahtua – muhiiko Lähi-idässä naisten oma arabikevät?.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti