torstai 16. tammikuuta 2020

S Millä tavalla työntekijälle voidaan maksaa liittosopimusta pienempää palkkaa

Lisäongelman muodostavat vielä pimeät työmarkkinat. Työntekijöille ei saa maksaa työehtosopimuksessa määrättyä minimiä pienempää palkkaa, vaikka työntekijä ei kuuluisi liittoon tai edes maan kansalaisiin. Siis ei saa. Se ei tarkoita, etteikö voi. Siihen ei tarvita muuta kuin työntekijä, joka suostuu olemaan ilmoittamatta asiasta kenellekään. Köyhemmästä maasta tullut työntekijä saattaa helposti suostua, jos vaihtoehtona on paluu kotimaahan Applen hikipajalle ja markan päiväpalkalle.

Sopimuksissa on edelleen se TES-palkka, ja suomalaiset työnhakijat voivat vapaasti hakea työpaikkoja ilmoittaen palkkatoiveekseen TES-minimin. Ja ihmetellä sitten, miksi ei tule kutsuja työhaastatteluihin. 

[Näin oli lausuttu Pekan porstua -blogissa 29.11.2019 julkaistussa merkinnässä Vielä rautalankaa matalapalkkahommista.]

2 kommenttia:

  1. Jotta alle minimin palkkoja ei maksettaisi on valvontaa, joka tehdään työntekijäliittojen toimesta, siksi maksan itse liiton jäsenmaksua, jotta etuani ajettaisiin ja olisin samalla lähtöviivalla palkkatoiveen suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta olisi tavallaan kivaa, jos olisi työntekijän pakko olla ammattiliiton jäsen. Mutta tämä olisi vastoin oikeutta olla liittymättä mihinkään.

      Poista