maanantai 27. tammikuuta 2020

S Miksi Neuvostoliiton keskitysleirit olivat parempia kuin natsien

Levi kirjoitti The New Republic -lehdessä, kuinka hänen ystävänsä näytti pienen ikkunan, josta oli suora näkymä krematorion raunioille.

– Kun hän oli leirillä, samasta ikkunasta näki liekkien loimun. Kun hän oli kysynyt vanhemmilta naisilta, mistä liekit tulevat, naiset olivat vastanneet: me siellä palamme.

Viimeisinä elinvuosinaan hän oli huolissaan siitä, että Auschwitzin kauhut niputettaisiin trivialiteetiksi muiden historian hirmutekojen joukkoon.

– On totta, että gulagit olivat olemassa ennen Auschwitzia. Näiden kahden helvetin tavoitteet olivat kuitenkin erilaiset. Ensimmäisessä oli kyse vertaisten teurastuksesta; se ei perustunut rotuajatteluun eikä jakanut ihmiskuntaa yli-ihmisiin ja ali-ihmisiin.

– Jälkimmäisessä oli kyse ideologiasta, joka jakoi maailman kahtia: isäntiin ja kaikkiin muihin, jotka joko palvelisivat isäntiä tai tuhottaisiin siksi, koska edustivat vähempiarvoista rotua.

[Näin oli lausuttu Ilta-sanomat -lehdessä 25.1.2020 julkaistussa Miikka Viljakaisen kirjoittamassa artikkelissa Kun puna-armeija marssi Auschwitzin keskitysleiriin, vastassa oli kammottava näky: kuin ”matojen hyökkäysjoukko”.]

[...Kyllä minusta tuossa perustelussa järkeä on.]

[Tänään on vainojen uhrien muistopäivä. 27.1.1945 Neuvostoliiton sotilaat vapauttivat Auschwitzin tuhoamisleirin. Aiheeseen liittyen voit niin halutessasi lukea blogimerkintäni Lempinatsini Oskar Schindler, kansanmurhan vaikeuttaja.]

2 kommenttia:

  1. No jos Hanna Arendtia on uskominen niin molemmat totalitaariset järjestelmät hajoittivat kaikki sosiaaliset rakenteet niin, että kukaan ei voi luottaa kehenkään. Sellaisessa yhteiskunnassa ei ole ylempiä tai alempia.

    Esimerkiksi suunnitellessaan Itävallan miehittämistä, yhtenä vaihtoehtona Hitler suunnitteli provokaatiota, jossa paikalliset kansallissosialistit murhaavat Saksan suurlähettilään von Papenin. Tämä sitten oikeuttaisi Saksan miehityksen.

    Suunnitelma selvisi sattumalta Papenille itselleenkin, mutta hänen onnekseen sitä ei kuitenkaan toteutettu. Mutta hänellä ei ollut asiaan mitään sanomista, puhumattakaan että olisi protestoinut tms. Hän jatkoi Hitlerin uskollisena virkamiehenä siitä edelleenkin, vaikka ei ollut edes kansallissosialisti.

    VastaaPoista