maanantai 27. tammikuuta 2020

S Hannah Arendtin teos 'Totalitarismin synty' herätti suurta vihastusta, ja sitä laajalti pidettiin huonona siirtona

Yhdysvalloissa Arendt kirjoitti tärkeimmät teoksensa. Vuonna 1951 ilmestyi hänen suurteoksensa Totalitarismin synty (suom. 2013), joka on perinpohjainen analyysi syistä, jotka johtivat väkivaltaisten sortokoneiston syntymiseen modernissa yhteiskunnassa.

Arendtin mukaan totalitarismin nousu edellytti ennen muuta tyytymättömiä massoja, epätoivoisia ja vihaisia ihmisiä, jotka kokivat itsensä ulkopuolisiksi yhteiskunnassa. Toisekseen se edellytti propagandaa, jolla mobilisoida massojen tarve paeta todellisen maailman ongelmia. Propagandassa tieto korvataan ideologialla, todellisuus kuvitelmilla.

Kirjoittaessaan järjestelmästä, joka yritti murhata hänet ja hänen lähimmäisensä, Arendt rikkoi tietoisesti akateemista ohjenuoraa, joka vaatii kirjoittamaan historiasta sine ira et studio eli ilman vihaa ja rakkautta. Hänellä oli persoonallinen kirjoitustyyli, eikä hän vältellyt esimerkiksi ironiaa tai sarkasmia.

Teos otettiin Yhdysvalloissa vastaan hyvin, jopa innostuneena. Toisaalta se herätti myös närää: Vaikka Arendt oli naimisissa kommunistisen anarkistin Heinrich Blücherin kanssa, hän osoitti riippumattomuuttaan poliittisista aatteista rinnastaessaan neuvostokommunismin ja kansallissosialismin, mistä vasemmistolaiset suivaantuivat.

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 26.1.2020 julkaistussa Eleonoora Riihisen kirjoittamassa artikkelissa Natsi-Saksasta täpärästi paennut Hannah Arendt kirjoitti järjestelmästä, joka yritti murhata hänet – Teoriat pahuudesta ja totalitarismista tuntuvat pelottavan ajankohtaisilta.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti