tiistai 27. joulukuuta 2022

S Yliopistojen miesvoittoiset muotokuvamaalaukset

On tietysti totta, että yliopistojen muotokuvamaalaukset ovat miesvaltaisia. Maalausten poistamisten perustelut ovat myös kannatettavia: samanlaiset lähtökohdat menestymiseen kaikille.

Kyseisenkaltainen ulkokultainen yliherkkyys tulee kuitenkin vähätelleeksi naisten kyvykkyyttä. Se olettaa, että tiedontuottamisen kaltaiset ylevät päämäärät eivät voisi naisia riittävästi innostaa. Muotokuviin keskittyminen myös lokeroi yksilöitä sellaisten ominaisuuksien perusteella, joihin he eivät itse voi vaikuttaa (sukupuoli, ihonväri ja niin edelleen). Kun tällainen jatkuu tarpeeksi kauan, pian jäljellä saattaa lopulta olla vain kaksi keskenään riitelevää ryhmittymää: oletetut uhrit ja oletetut sortajat.

Korkeimmat opinahjomme eivät saa tällä tavoin tehdä opiskelijoista merkityksettömiin identiteetteihin tukeutuvia uhriutujia. Jos näin tapahtuu, olemme antaneet vallan riitaiselle – tekisi mieleni sanoa simpanssimaiselle – ryhmäkuntaisuudelle. Kykymme ratkoa ihmiskuntaa vaivaavia todellisia ongelmia, nykyisiä ja tulevia, olisivat merkittävästi heikentyneet.

[Näin oli lausuttu tiedetoimittaja ja tietokirjailija Osmo Tammisalon blogissa 27.9.2022 julkaistussa merkinnässä Naisia sademetsässä, joka oli alun perin julkaistu Skepsis-yhdistyksen Skeptikko-lehden numerossa 3/2022.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti