maanantai 5. joulukuuta 2022

S Ruotsissa ja Norjassa vakavista rikoksista rangaistaan ankarammin kuin Suomessa

Suomessa halutaan silitellä rikolliset kaidalle tielle. Tämä loukkaa monien oikeustajua ja vähättelee rikoksen uhrin kokemusta.

Oikeus ja kohtuus eivät toteudu, jos monista rikoksista tuomitaan liian lieviä rangaistuksia. Kyse ei ole vain kadunmiehen mielipiteistä, vaan tosiasiasta. Kun suomalaista rangaistusjärjestelmää verrataan naapurimaiden vastaaviin järjestelmiin, nähdään, että rikolliset pääsevät maassamme usein hyvin vähällä. Esimerkiksi törkeästä ryöstöstä tai törkeästä raiskauksesta tuomitaan Ruotsissa vankeutta aina vähintään viisi vuotta, kun Suomessa vastaavista teoista voi selvitä kahdella vuodella. Norja on vielä Ruotsiakin ankarampi, ja muun muassa näistä rikoksista on mahdollista tuomita vankeutta jopa 21 vuotta. 

[Näin oli lausuttu 17.10.2022 julkaistussa Rikka Purran dust/bones/politics -blogissa julkaistussa merkinnässä Oikeusvaltio tarkoittaa uskottavaa kriminaalipolitiikkaa.]

2 kommenttia:

  1. Viime vuosituhannen lopulla ruotsalaisesta rikosoikeudesta kerrottiin, että siellä tuntemattoman vastaantulijan kadulla mukiloimisesta tulee aina ehdoton vankeustuomio.
    Suomessa sitä ei tunnuta pitävän edes kunnon rikoksenakaan.
    Vastaavasti ruotsalaisten mainittiin kaihtavan kanssaihmisen lyömistä kasvoihin, kun Suomessa siihen juuri pyritään.

    En tiedä miten Ruotsin tilanne on muuttunut runsaan kulttuurinrikastuksen johdosta;
    ampuma-aserikokset ovat ainakin lisääntyneet lähelle sisällissodan tasoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Okei.

      Suomessa ajatellaan nk. paremmissa piireissä laajalti, että rikokset johtuvat yhteiskunnasta tai tekijänsä vaikeista lapsuusoloista. Seuraava vaihe on kai se, että ruvetaan miettimään, että josko natsien radikalisoituminen olisi estettävissä maksamalla heille enemmän diskorahaa ja olemalla aiheuttamatta heille pahaa mieltä kritisoimalla heidän ideologiaansa.

      Poista