torstai 22. joulukuuta 2022

S Voiko ihminen missään vaiheessa ymmärtää pahoja tekojaan

Entä voiko ihminen missään vaiheessa ymmärtää pahoja tekojaan? Kun venäläinen rakastava perheenisä palaa sodasta kotiin, jatkaako hän elämäänsä kuten ennenkin? Nummenmaan mukaan vastaus ei ole yksiselitteinen.

– Mieli ei suostu olemaan ristiriidassa itsensä kanssa. On vaikea ajatella olevansa kiltti perheenisä ja silti käydä tappamassa lapsia Ukrainassa. Se on hankalin mahdollinen tila ylläpitää. Yleensä toisesta näkövinkkelistä luovutaan ja ajatellaan, ettei ole tehnyt mitään pahaa.

Ihan niin helppoa se ei kuitenkaan ole. Aivot ovat siitä mielenkiintoinen elin, että asioita ei välttämättä saa vain haihtumaan.

– Todennäköisesti konflikti jää mieleen jylläämään, ja sen käsitteleminen voi olla vaikeaa. Ihmiset kokevat traumaattisia asioita molemmilla puolella sotaa, ja raskas taakka siitä tulee kannettavaksi joka tapauksessa.

[Näin oli lausuttu Anna-Maija Naakan kirjoittamassa 18.8.2022 Ilta-sanomissa julkaistussa artikkelissa Pahuuden asiantuntija, jossa aiheena on se, että psykologian tohtori Lauri Nummenmaa haastaa sen, mitä olemme tottuneet ajattelemaan ihmisen pahuudesta.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti