lauantai 3. joulukuuta 2022

S Lenin: Suomen puuttuminen asiaan juuri ratkaisevalla hetkellä olisi nopeasti ratkaissut Pietarin ja koko vallankumouksen kohtalon

Monenlaistahan ”ensimmäisen tasavallan” kirjaviin vuosiin mahtui. Mannerheimin hinku päästä hyökkäämään Pietariin ja pelastaa Venäjä bolševismilta oli äärimmäistä uhkapeliä. Suomen armeijasta tuskin voitiin vakavasti edes puhua.

Toki Lenin, puolustellessaan Suomen-politiikkaansa väitti, että Suomen puuttuminen asiaan juuri ratkaisevalla hetkellä olisi nopeasti ratkaissut Pietarin ja koko vallankumouksen kohtalon.

Että niin ei käynyt, oli kiinni Suomen kokoomuspuolueen kannasta. Sen johto kammoksui seikkailua ja Mannerheim teki johtopäätöksensä ja meni allekirjoittamaan tasavaltaisen hallitusmuodon, joka toi pian Ståhlbergin valtaan. Rauha itärajallamme säilyi.

[Näin oli lausuttu Timo Vihavaisen blogissa 19.10.2022 julkaistussa merkinnässä Keskustan osa historiassa, jossa käsitellään Esa Leskisen käsikirjoittamaa ja ohjaamaa näytelmää Ensimmäinen tasavalta.]

[Olisihan se ollut aikamoista seikkailua joka tapauksessa, vaikka maailma olisi ehkä kiittänyt jälkeenpäin, jos maamme Suomi olisi uhkayritykseen ryhtynyt...]

2 kommenttia:

  1. Kesällä 1919 bolsevikit olivat kyllä varsin pahassa raossa:

    valkoisten pääarmeija valmistautui hyökkäämään Siperiasta länteen ylipäällikkö, amiraali Koltšakin komennossa.
    Arkangelissa olivat lähtökuopissa valmiina valkoisten englantilaiset liittolaiset, etelässä valmistautui hyökkäämään Moskovaan kenraali Denikinin armeija ja Virosta kenraali Judenitšin armeija kohti Petrogradia.

    Suomi haluttiin mukaan vahvistamaan viimemainittua hyökkäystä Karjalankannaksen kautta, ja nämä yhdessä suoritettuina olisivat hyvinkin lyöneet bolsevikit polvilleen.
    Leninin tiedetään olleen tuolloin jatkuvassa maanpakovalmiudessa.

    Mannerheim halusi osallistumiselle yhden ehdon:
    Suomen itsenäisyys on tunnustettava.
    Kun sitä ei tullut, ei Suomikaan liittynyt mukaan ja hyvä olikin:
    tuo kolmen valkoisen armeijan yhteisoperaatio turattiin täydellisesti!
    Kaikki hyökkäsivät omia aikojaan niin, että puna-armeija saattoi lyödä jokaisen yksi kerrallaan.
    Britit eivät suomalaisten tavoin edes lähteneet operaatioon mukaan nähtyään mikä oli homman nimi.

    Se nimi oli ryssiminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeh. "Ryssiminen" on hieno ilmaisu joka tapauksessa.

      Poista