Syy kansalaisten säikähdykseen taitaa juontaa juurensa kesän tulviin. Silloin Kiinan viralliset kanavat masinoivat ison propagandakampanjan, jonka mukaan ulkomaiset toimittajat kertoivat tulvista, koska he halusivat mustamaalata Kiinaa.
Se oli tietysti älytön väite. Esimerkiksi Euroopan tulvista on kerrottu maailmalla luultavasti enemmän.
Kommunistinen nuorisojärjestö jopa kannusti laajasti seuratulla sosiaalisen median tilillään tulva-alueen ihmisiä etsimään tiettyjä toimittajia. Monet kirjeenvaihtajat joutuivat paikallisten ihmisten jahtaamiksi ja riuhtomiksi. Se oli uutta.
Jo sitä ennen ulkomaisia toimittajia oli pitkään paneteltu julkisesti, ja sama jatkuu. Kiina väittää kansalaisilleen, että me esitämme Kiinan mahdollisimman huonossa valossa. Että olisimme pahantahtoisten läntisten valtioiden asialla.
Tiistaina satunnainen ohikulkija alkoi huutaa minulle ilkeyksiä, kun yritin aloittaa haastattelua. Jo haastatteluun suostunut pekingiläinen lähti kohtausta pakoon.
Kiinan kansalaiset uskovat laajasti propagandaan länsivaltioiden taluttamasta mediasta, koska Kiinan oma media todellakin on valtion kontrollissa ja valtion asialla.
[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 15.5.2022 julkaistussa Mari Mannisen kirjoittamassa artikkelissa Tällaista on olla valtion vihollinen – Kiinassa ulkomaisia toimittajia seurataan, tönitään ja pidätetään.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti