lauantai 2. toukokuuta 2020

S Mitä tehdä, jos susi ärisee

Mitä ihmisen pitäisi tehdä, jos susi kaikesta huolimatta alkaa murista hänelle metsässä ja käyttäytyy muutenkin uhkaavasti?

Ensinnäkin murina ja uhkailu eivät lainkaan kuulu suden saalistuskäyttäytymiseen. Muriseva ja hampaitaan väläyttelevä susi ei ole aikomassa ihmistä saaliikseen. Peto ei koskaan vihaa saalistaan – eihän ihminenkään vihaa herkullista ruoka-annosta. Susi voi metsästäessään toki olla kiihtynyt (kuten ihminenkin tuntiessaan nälkäisenä hyvän ruoan tuoksun), mutta raivoissaan se ei ole. Suden raivoa osoittava käyttäytyminen merkitsee vain, että se on puolustamassa jotain – kenties pentujaan, kenties jo ottamaansa saalista.

Paras keino on silloin tuijottaa sutta suoraan silmiin ja äärimmäisin rauhallisin liikkein hitaasti poistua paikalta takaperin. Susi rauhoittuu heti, kun ihminen on riittävän kaukana. Sitä paitsi tutkijat ovat huomanneet, ettei susi voi hyökätä edes sellaisen eläimen kimppuun, joka katsoo sitä silmiin. Eräässä tapauksessa suden havaittiin hyökkäävän karibua kohti, mutta saaliin pysähdyttyä ja jäätyä tuijottamaan lähestyvää petoa, susi pysähtyi kokonaan ja istahti lopulta maahan neuvottoman näköisenä. 

[Näin oli lausuttu Seura-lehdessä 1.9.2019 julkaistussa Hannu Holvaksen kirjoittamassa artikkelissa Ihmissyöjäsusi tappoi 22 lasta Turun seudulla: Näin metsästäjät pääsivät tappajasuden jäljille – Lue tositapahtumiin perustuvan tarinan hyytävä viimeinen osa!.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti