maanantai 11. toukokuuta 2020

S 'Uusi uljas maailma' on nyt todellisuutta

Vahvanen kertoo viihtyvänsä huonosti tässä ajassa. I guess I just wasn’t made for these times, hän siteeraa The Beach Boys -yhtyettä 1960-luvulta. Vahvaselle tuo vuosikymmen olisi kelvannut hyvin. Silloin hän olisi tahtonut elää nuoruutensa.

”Mutta en elänyt, vaan elän tässä ajassa. Tässä saatanan kurjuudessa. Kurjuus on itse asiassa väärä sana kuvaamaan meidän aikaa, koska kurjuuden ja köyhyyden ajat ovat ohi. Ne eivät ole suoranaisesti meidän ongelmia.”

Vahvasen silmissä elämme ennemmin Aldous Huxleyn Uljas uusi maailma -romaanin maailmassa, joissa yltäkylläisyydessä elävien ihmisten lähes jokainen tarve on tyydytetty ja kaikki on näennäisesti hyvin.

Samalla nautintokeskeisestä ja tehokkuuden maksimointiin tähtäävästä elämästä on kadonnut mielekkyys eikä juuri mikään tunnu arvokkaalta. 

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 17.2.2020 julkaistussa Onni Niemen kirjoittamassa artikkelissa Vastarannan kiiski, jossa hän käsittelee ja haastattelee modernia konservatiivia Pekka Vahvasta.]

[...Mieleeni tuli, että Ernst Jünger muistuttaa hieman Pekka Vahvasta ajatusmaailmansa puolesta.]

[PS. Ja Huxleyn kirjaa käsittelee Wikipedia-artikkeli.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti