lauantai 16. toukokuuta 2020

S Ärtymys Kiinaa kohtaan kasvaa ja hyvistä syistä

Ärtymys Kiinaa vastaan kuitenkin kasvaa tällä hetkellä, kun Kiina kehuu menestystään. Sitä on syytetty epidemian peittelystä alkuvaiheessa ja siten sen leviämisestä maailmalle. Kiinaa syytetään myös rasismista, disinformaatiosta ja painostamisesta.

Ranska suuttui Kiinan alentuvista kommenteista, joiden mukaan Ranska on jättänyt vanhukset kuolemaan hoitokoteihin. Ranska ja useat Afrikan maat ovat kutsuneet Kiinan suurlähettiläitä puhutteluun afrikkalaisten kohtaamasta rasistisesta väkivallasta koronavirusepidemian takia Kiinassa.

Arvosteluun Kiina on suhtautunut ärhäkästi. Kiina suuttui saksalaiselle Bild-lehdelle, joka vaati Kiinalta korvauksia Saksalle.

Australiaa Kiina varoitti suhteiden parantumattomasta rikkoutumisesta, kun Australia vaati riippumatonta tutkimusta koronaviruksen alkuperästä

Kiinan uskotaan painostaneen myös EU:ta sensuroimaan raporttia, jossa Kiinaa arvosteltiin COVID-19-tiedon vääristelystä. Euroopan parlamentin jäsenet vaativat nyt unionia selittämään tapahtuneen.

[Näin oli lausuttu 7.5.2020 Ylen sivuilla julkaistussa uutisartikkelissa ”Kiina ei halua myöntää virheitä” – Miksi koronaviruksesta tuli suurvaltakamppailu? Kokosimme Kiinan ja Yhdysvaltojen väitteet taustoineen.]

2 kommenttia:

  1. Hyvin kirjoitettu juttu tilanteessa, jossa kauppasota on muuttunut virussodaksi. Trump etsii syyllistä kiivaasti, Kiina on sopiva syyllinen hänen mielestään. Toivottavasti Biden voittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiina on kuulemma sittemmin hyväksynyt kansainvälisen tutkijaryhmän päästämisen maahan.

      Poista