tiistai 19. toukokuuta 2020

S Hirmumyrskyistä aiheutuneen evoluution myötä anoliskot kehittyivät lyhytjalkaisemmiksi ja isovarpaisemmiksi

Tutkijat havaitsivat, että lyhytjalkaiset ja isovarpaiset anolisliskot selviytyvät hirmumyrskyistä pitkäkoipisia paremmin. Tämä on ensimmäinen konkreettinen esimerkki siitä, kuinka myrsky on aiheuttanut suoraan valintapainetta johonkin eläimen ominaisuuteen niin että se on voitu mitata.

Tutkijat mittasivat Anolis scriptus -lajin liskojen ominaisuuksia Länsi-Intian saaristossa juuri ennen kahta voimakasta hirmumyrskyä. Myrskyjen laannuttua he palasivat saarille takaisin jatkaakseen analysointia. Mittausten välillä oli kulunut vain kuusi viikkoa.

Myrskystä selvinneet liskot olivat keskimäärin pienempiä kuin aiemmin. Mikä mielenkiintoisinta, niiden reisiluut olivat suhteessa aiempaa lyhyempiä ja tarttumista edesauttavat varvasanturat taas suuremmat. Pienet, lyhytreitisemmät ja isovarpaiset selvisivät siis hurrikaanista paremmin.

[Näin oli lausuttu Tiedetuubi-sivustolla 27.7.2018 julkaistussa Jarmo Kortesniemen kirjoittamassa artikkelissa Ensilöytö: hurrikaanien aiheuttama luonnonvalinta kasvatti liskojen varpaita.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti