lauantai 3. helmikuuta 2018

S On asioita, joita omassa kuplassa ei saa sanoa ääneen

On myös asioita, joita omassa kuplassa ei saa sanoa ääneen. Oikeaoppiselta polulta ei sovi hairahtua eikä mielipiteissä saa esiintyä harmaan sävyjä. Tämän sai äskettäin kokea kuulu psykologi ja tietokirjailija Steven Pinker.

Pohdiskellessaan amerikkalaista Alt-Right -äärioikeistoa liberaalina tunnettu professori tuli arvelleeksi, että osa äärioikeistoon hakeutuvista on hyvin sivistyneitä ja älykkäitä. Hän myös totesi, että jotkin etniset ryhmät tekevät väkivaltarikoksia enemmän kuin toiset. Yhteydestään irrotettuna lausunnoista repesi kauhea poru.

Vasemmisto syytti oitis Pinkeriä liittymisestä vihollisleiriin. Uusnatsit puolestaan riemuitsivat ”Harvardin juutalaisprofessorin” tunnustavan Alt-Rightin olevan kaikessa oikeassa.

Tältä tyhjänpäiväiseltä vimmaisuudelta olisi vältytty, jos rottalauma olisi pysähtynyt edes hetkeksi vetämään henkeä ja selvittelemään ajatuksiaan. Faktat ovat toki faktoja, mutta niiden merkitysten hahmottaminen vaatii aikaa.

[kosmologian professori ja tietokirjailija Kari Enqvist Ylen sivuilla 29.1.2018 julkaistussa kolumnissaan Perustetaan Ajattelun Päivä, jolloin kukaan ei kommentoi mitään]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti