lauantai 24. helmikuuta 2018

S Huumeiden käyttörangaistuksista luopuminen ei lisää niiden käyttöä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on herättänyt huomiota huumekannanotollaan. THL:n asiantuntijapuheenvuorossa ehdotetaan, että huumeiden käytön rangaistavuudesta luovuttaisiin.

Tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen ja kehittämispäällikkö Tuukka Tammi kirjoittavat, että kansainvälisten kokemusten mukaan huumeiden käyttörangaistuksista luopuminen ei lisää niiden käyttöä.
Esimerkiksi Portugali dekriminalisoi huumeiden käytön ja pienten määrien hallussapidon vuonna 2001. Huumeiden käyttöön puututaan hallinnollisin seurauksin, joissa sosiaalitoimen rooli on keskeinen. Muutos vähensi haittoja, mutta ei lisännyt käyttöä. Norjassa suurkäräjät on hyväksynyt periaatekannanoton käytön rangaistavuuden korvaamisesta sosiaali- ja terveydenhuollon toimenpitein.
Puheenvuoron mukaan tilanteessa, missä huumeita käyttävän henkilön ei tarvitse pelätä rangaistusta tai rikolliseksi leimautumista, on huomattavasti nykyistä helpompaa tarjota monipuolista sosiaali- ja terveydenhuollon tukea ja hoitoa.

[Näin oli lausuttu Janne Ahjopalon kirjoittamassa 19.2.2018 Ylen sivuilla julkaistussa artikkelissa Työelämä vaatii meiltä yhä enemmän skarppiutta ja kokonaisuuden hallintaa – lääkäri näkee kasvaneen kannabismyönteisyyden uhkana.]

[PS. Jos vaikka kannabiksen käyttö joskus dekriminalisoitaisiin, niin voitaisiin mielestäni yhtä hyvin tehdä siitä valtion monopoli. Koska kannabis ei tee nuorille kehittyville aivoille hyvää, niin sitä ei tulisi myydä alle 25-vuotiaille. Tulisi myös pitää huoli siitä, että tuotteessa päihdyttävän ainesosan tetrahydrokannabinolin (THC) ja antipsykoottisen ainesosan kannabidiolin (CBD) suhde olisi oikeanlainen. Kannabista ei myöskään tulisi myydä sellaisessa muodossa, jota voisi polttaa. Näin vältyttäisiin siltä, että kannabista polttamalla käyttävät saisivat samoja vaivoja kuin tupakoijat. Kannabiksen valtion haltuun ottaminen myöskin tekisi huumediilereistä tältä osin työttömiä, mikä melko lailla estäisi kannabiksen käyttäjien porttiteorian mukaisen siirtymisen kannabiksesta kovempiin aineisiin. Kun kannabista saisi kaupasta, niin ei olisi ihmisillä yleensä mitään syytä turvautua diilereihin aineen saamiseksi. Ja toki mielestäni olisi hyvä dekriminalisoida kaikkien muidenkin huumeiden käyttäminen. Niin, ja koska THC on rasvaliukoinen aine, niin jos kannabista käyttää turhan paljon, 
se heikentää kognitiivistä suorituskykyä. Joten 'let's be careful out there!']

2 kommenttia:

  1. Kannabiksen laillistamisen apostoleilta on saatu vuosikymmenten mittaan kuulla aavistuksen verran höttöisiä perusteluja.

    Eräs oli, että kannabis auttaa erilaisiin hengityselinten vaivoihin, koska se laajentaa keuhkorakkuloita vai olivatko ne sittenkin -putkia? En löytänyt äkkiä yhtään lähdettä.

    Mene tiedä, etteikö jotain sellaistakin vaikutusta ehkä olisi saavutettavissa tehoaineita inhaloimalla. Varmaa on kuitenkin, että pilveä pössyttelemällä eivät hengityselinvaivat todellakaan helpota yhtään enempää kuin tupakoimalla, mistä saadaan aasinsilta seuraavaan väittämään:

    isävainaa kertoi viime vuosituhannella törmänneensä väittämään, jonka mukaan kannabis aiheuttaa vain lievän psyykkisen riippuvuuden, samanlaisen kuin tupakka. Se oli hänestä aavistuksen verran hauskaa on-off-tupakoitsijana, joka oli monta kertaa yrittänyt lopettaa ja ratkennut aina uudestaan.
    Saatoinkin kompata häntä, että nikotiiniriippuvuus ei todellakaan ole mikään psyykkinen riippuvuus, vaan eräs voimakaimmista fyysisistä riippuvuuksisista; lopettaneilla heroinisteilakin on suurempi retkahtamisen kynnys kuin lopettaneilla nikotinisteilla.

    Tilanne toki saattaisi olla eri, jos heroiinia voisi ostaa yhtä helposti kuin tupakkaa. Ehkä tästä syystä kannabiksenkaan laillistaminen ei ole loppuun asti hyvä ajatus;
    eihän sen puolestapuhujillakaan (jotka ovat ilmeisesti myös säännöllisiä käyttäjiä?) ajatuksenkulku ole ihan loppuun asti rationaalista, kuten yllä on siteerattu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ollut huomaavinani, että tupakointi aiheuttaa riippuvuuden luokkaa maailman suurin. Harva onnistunee ensimmäisellä yrittämällä lopettamaan tupakanpolton.

      Olen joka tapauksessa sitä mieltä, että huumeiden käyttöä yleensä tulisi kohdella sosiaalisena eikä yksilön lakiopillisena ongelmana.

      Ei ole tosiaankaan helppo asia. Päihteistä tapaa kuitenkin aina jotain ongelmia syntyä joillekin.

      Yksi parhaista kavereistani aikoinaan todentui huumeidenkäyttäjäksi. Se järkytti minua runsaasti. Oli nauttinut suurin piirtein kaikkia silloin Suomessa saatavilla olevia huumehia. Onneksi lopetti yksi kerrallaan niiden käytön, viimeisenä kannabiksen. Ja onnea oli siinäkin, että ei ehtinyt joutua lain kanssa tekemisiin asian vuoksi.

      Poista