tiistai 27. helmikuuta 2018

S Ilman lääkitystä vakavaa masennusta sairastava voi joutua sängyn pohjalle

Joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Masennus on vaarallinen tauti, joka vie ihmiseltä helposti työkyvyn ja elämän ilon. Hoitamattomassa depressiossa itsemurhariski on 20-kertainen. Juuri tänä sunnuntaina 19.11. poltetaan kynttilää itsemurhan tehneiden muistolle. Yksikin sytytetty kynttilä on liikaa.

Mediassa käytävä keskustelu voi saada depressiopotilaan kieltäytymään lääkityksestä, joka voisi auttaa sairastunutta takaisin elämään.

Kun sairastin vakavaa depressiota enkä suostunut käyttämään lääkkeitä, invalidisoiduin käytännössä sängyn pohjalle.

Kun viimein suostuin aloittamaan masennuslääkityksen, muutaman viikon päästä tuntui kuin joku olisi kiinnittänyt niskaani koukun ja alkanut hinata minua pikku hiljaa takaisin normaaliin elämään.

Pääsin takaisin työelämään ja jaksoin myös käydä psykoterapiassa. Siellä pääsin läpikäymään masennukseen johtavia ajatusmallejani. Minun tapauksessani masennuslääkkeet ja psykoterapia olivat äärimmäisen toimiva yhdistelmä. Ne antoivat minulle takaisin elämäni.

[tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen Ylen sivuilla 19.11.2017 julkaistussa artikkelissaan Masennuslääkkeet antoivat takaisin elämäni - miksi niitä vieläkin vähätellään?]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti