perjantai 3. toukokuuta 2024

S Yhdistynyt kuningaskunta on perinteisesti ollut vain heikosti rasistinen maa

Koska orjuus oli universaali ja syvään juurtunut tapa, siitä vapautuminen on kaikkialla ollut hidas ja monimutkainen prosessi, joka on edellyttänyt asenteiden, lainsäädännön ja tapojen muokkaamista.  Vaikka länsimaat lakkauttivat orjuuden jo aikoja sitten, silti maailmassa on arvioitu olevan enemmän orjia tänään kuin koskaan aikaisemmin. Näistä suuri osa työskentelee länsimaiden himoamien akkumineraalien louhinnassa.  

EU:n tutkimusten mukaan Britannia on nykyään Euroopan vähiten rasistinen maa, ja jo 1845 Lontooseen matkustanut amerikkalainen musta ihmisoikeustaistelija ja intellektuelli Frederick Douglas ihmetteli maiden eroja. Douglasin mukaan: ”Jokainen vastaani tullut kunnioitti ihmisyyttäni, ja panin merkille sen iljettävän vihan täydellisen poissaolon, joka meihin kohdistui Yhdysvalloissa.”

[Näin oli lausuttu Areiopagi-verkkolehdessä 24.1.2024 julkaistussa Olli-Pekka Vainion kirjoittamassa artikkelissa Kolonialismin monet kasvot, jossa käsitellään Oxfordin yliopiston moraali- ja pastoraaliteologian professorin Nigel Biggarin suurteosta Colonialism: A Moral Reckoning.]

2 kommenttia:

  1. Jesse Owens puolestaan muisteli kuinka rassistisista rassistisin Natsi-Saksa oli kohdellut häntä aivan kuin ketä tahansa valkoista USAlaista, mutta palattuaan olympiasankarina kotimaahan hänet pakotettiin kulkemaan hotellissa tavarahissillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Eivät ne Yhdysvalloissa osaa aina.

      Poista