keskiviikko 8. toukokuuta 2024

S Soininvaara: Meidän tulisi jo omankin etumme nimissä edistää Afrikan vaurastumista vapaakaupan avulla

Afrikan pitäisi vaurastua vapaakaupalla ja meidän pitäisi jo oman etummekin nimissä edistää sitä. 

[Näin oli lausuttu Vihreiden Grand Old Manin (anteeksi anglismi) Osmo Soininvaaran blogissa 1.8.2023 julkaistussa merkinnässä Maahanmuuton vaikeat kysymykset.]

6 kommenttia:

  1. Ei se Afrikka voi vaurastua vapaakaupalla niin kauan, kuin se ei pysty hyödyntämään omia luonnonvarojaan ilman valkoisen miehen apua.
    Jos vaikkapa Shell lähtisi Nigeriasta eikä ketään tulisi tilalle, siihen loppuisi Nigerian öljykauppa, kun tuotantoakaan ei enää olisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lännen pitäisi investoida sopiviin kohteisiin, ja ennen pitkää luulisi opin pikku hiljaa valuvan paikallisillekin. Ja paikallisten valtojen kannattaisi laittaa verotusjärjestelmänsä kuntoon, kun ilmeisesti siellä on suuria aukkoja.

      Poista
  2. Kiina kyllä taitaa onnistua paremmin, kuin länsimaat. Kummankin pitää hyötyä.

    VastaaPoista
  3. Mustan Afrikan suurin ongelma on heimokulttuuri. Vaikka Nyerere onnistui Tansaniassa poistamaan heimon merkityksen valtion taholla, osakeyhtiö on sielläkin aika tuntematon käsite keskinäisen luottamuksen puutteen takia. Sen lisäksi tulee, ehkä enimmäkseen kulttuuriin liittyvä, täsmällisyyden, ajankäytön ymmärryksen ja työn laadun ymmärryksen puute. Kaiken tämän johdosta alkuperäisten afrikkalaisten itsensä omistamia menestyviä yrityksiä lienee kovin vähän.

    Kehitysyhteistyö, jota olen nähnyt vain pahentaa tilannetta. Kiina on uusi siirtomaaherra pikapuoliin monessa keskisen Afrikan maassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti sitten manner-Kiinasta on paikallisille edes jotain hyötyä.

      Katolisilla alueilla jo keskiajalla oli kukistettu klaanijärjestelmä. Moni muukin asia Euroopassa on onnistuttu hoitamaan jo ennen nykyaikaa sillä lailla oikein, että se on luonut meidän nykyisille yhteiskunnillemme lujahkoa perustaa.

      Poista