Talouskeskustelu on jämähtänyt yhteen totuuteen, Piketty väittää. Ideologia on hänen mukaansa häivytetty taustalle, vaikka sitä on kaiken toiminnan taustalla.
– Olemme yksinkertaisesti lakanneet keskustelemasta taloudellisen järjestelmän kaipaamista muutoksista ja sosiaaliluokkien välisestä tasa-arvosta, Piketty sanoo.
Pikettyn huolena on, etteivät monet ihmiset koe hyötyneensä lainkaan globalisaatiosta tai Euroopan unionista. He jäävät osattomiksi koulutus- ja talouseliittien väliin.
Tässä piilee Pikettyn mukaan populismin ja äärilaitojen politiikan vahvistumisen vaara. Poliittinen keskustelu valtion tehtävistä on Pikettyn mukaan kaventunut lähinnä rajavalvonta- ja identiteettikysymyksiin.
Sanaa ”populismi” Piketty ehdottaa poistettavaksi kokonaan.
– Populismikeskustelun pahin seuraus on se, että se ruokkii uusia identiteettikonflikteja ja tyrehdyttää kaiken rakentavan pohdinnan, Piketty väittää.
[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 9.4.2024 julkaistussa Janne Toivosen kirjoittamassa uutisartikkelissa Tuntuuko, että vauraus kasautuu liian harvoille? Ranskalainen tähtiekonomisti Thomas Piketty on samaa mieltä.]
[Tässä täytyy sanoa, että vaikka Donald Trump kuolisi huomenna, niin globalisaation häviäjien suuri joukko jatkaisi elämäänsä.]
[Nykyisenlaisessa globalisaatiossa häviäjiä ovat myös kehitysmaat, joita kuppaavat veroparatiisit eli veroparasiitit.]
Mielestäni termiä "populismi" ei missään nimessä pidä poistaa, vaan käyttää sitä sen oikeassa merkityksessä ja samalla osoittaa sen vastakohtaa elitismiä.
VastaaPoistaSehän on vallitseva oppi, jonka kannattajat katsovat olevansa ylivertaisia sanelemaan tyhmälle rahvaalle miten näiden pitää ajatella ollakseen kelvollisia alamaisia.
Elitisti vihaa syvästi populistia, joka kysyy elitistin syvästi halveksimalta kansalta mitä se haluaa ja lupaa tarjota sitä, jos kansa kannattaa häntä johtajaksi.
Joo, kyllä.
PoistaAlkuperäinen Caesarkin kuului populares-puolueeseen. Puoluetta vastusti puolue nimeltä optimates. Sanan merkitys on "parhaat".
SENATVS POPVLVSQVE FINNIQVS
Ikävä vain, että Rooman kansankokouksissa äänivalta oli suhteettoman suuressa määrin ylempiin luokkiin kuuluvilla. Siihen nähden myöhemmin perustettua keisarikuntaa voi pitää osittain parannuksena.