perjantai 24. toukokuuta 2024

S Kiusaaja ei ole ensi- eikä edes toissijaisesti uhri

Kiusaaja on tosiaankin uhri mutta vain yhdessä suhteessa - nyky-yhteiskunta ei suostu AJOISSA reagoimaan kiusaamiseen tavalla joka sopeuttaa kiusaajan yhteisöön. Englanniksi "socialize". (Koska näin on, kiusaaja joutuu aikuisena joko vankilaan, kauppakorkeakouluun tai johtajaksi. Usein kai kaikkiin kolmeen 😏.

[Näin oli lausuttu Jukka Aakulan Kansankokonaisuus-blogissa 7.4.2024 julkaistussa merkinnässä Koulukiusaajako uhri?.]
 
[Vaikka vain noin prosentin verran ihmisistä on selkeitä psykopaatteja, niin he silti saattavat pienestä lukumäärästään huolimatta aiheuttaa yhteiskunnassa merkittävää tuhoa. Toisaalta ihmisiä, joissa on vain jossain määrin psykopaattisia piirteitä, on huomattavasti enemmän.]
 
[Olisiko liikaa vaadittu, että voitaisiin poimia väestöstä ajoissa psykopaatit ja tehdä heidät mahdollisuuksien mukaan vaarattomiksi? Heidät voitaisiin myös merkitä jollakin lailla.]

2 kommenttia:

  1. Viime aikoina on saatu tieteellistä näyttöä siitä, että psykopatia ei olisikaan antisosiaalisen persoonallisuushäiriön ilmenemismuoto eli kieroonkasvaneisuus, vaan autismin kaltainen synnynnäinen kehityshäiriö.
    Psykopaateilta ja autisteilta on tunnistettu jopa joitakin yhteisiä geenejä.

    Tämä tuottaa melkomoisen oikeusfilosofisen pulman:

    onko oikein eristää psykopaatiksi diagnosoitu lapsi yhteiskunnasta suljettuun laitokseen loppuiäkseen?
    Mutta ellei psykopaatiksi diagnosoitua lasta eristetä yhteiskunnasta ja hänestä tulee sarjarikollinen, kuka on silloin vastuussa:

    psykopaatti joka teki sitä mitä hänen osattiin odottaa tekevän vai taho joka jätti sulkematta laitokseen lapsena ennen rikollisen käytöksen alkua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos geneettisesti määräytynyt psykopaatti kasvaa suhteellisen häiriintyneessä ympäristössä lapsuutensa, niin silloin hänestä todennäköisesti tulee todella kurja muiden ihmisten kannalta. Eli saalistaja.

      Jos taas geneettinen psykopaatti kasvaa hyvässä ja kannustavassa ympäristössä lapsuutensa, hänestä voi tulla erinomainen yrityssaneeraaja. Toki hän voi edelleen olla kurja ihminen lähimmäisilleen, mutta hänen tuhoavuutensa on vaillinaisempaa.

      Erottaisin psykopatiasta erilleen sosiopatian eli sen, että ihminen omaksuu ilman psykopatialle altistavia geenejäkin rikollisen, epäsosiaalisen elämäntavan.

      Mutta on mielenkiintoinen kertomasi asia autismin ja psykopatian osittaisesta yhteisestä geneettisestä taustasta.

      Poista