tiistai 7. toukokuuta 2024

S Keskiluokkaiset ihmiset ovat usein kermaperseitä

”Joskus minuun on iskenyt roskia kerätessä pieni häpeän tunne, ja olen miettinyt, että näytänkö kassialmalta tai ryysyläiseltä. Mutta kovin paljon en nykyään roskakävelyillä ajattele, millaisia tulkintoja ihmiset tekevät minusta. Paitsi ehkä sosiologisesta näkökulmasta.”

Monta kertaa joku on ihmetellyt, että todellako Käyhkö keräilee muiden roskia ilmaiseksi. Toisten ihmisten likojen siivoamiseen suhtaudutaan keskiluokkaisessa mielenmaisemassa usein hieman ylemmyydentuntoisesti.

Muiden edessä kumartelu ja kyykkiminen erityisesti kaupungin keskustassa voisi keskiluokkaiseen ajatteluun kasvaneesta ihmisestä helposti tuntua nöyryyttävältä, Käyhkö pohtii.

”Esimerkiksi siivoojan ammattia periaatteessa arvostetaan Suomessa, mutta palkkauksessa arvostus ei näy. Harva keskiluokkainen vanhempi unelmoi siitä, että omasta lapsesta tulee siivooja.”

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 18.5.2023 julkaistussa Johanna Malisen kirjoittamassa maksumuurin takaisessa uutisartikkelissa Roska-Marin kanssa kävelyllä.]

2 kommenttia:

  1. Siivoojan arvostus on sama kuin terveyden:
    kumpikin nauttii sitä ansaitsemansa verran vasta kun se on lopullisesti menetetty.

    VastaaPoista