perjantai 31. toukokuuta 2024

S Espanjan kommunistit vainosivat toisinajattelevia sosialisteja

Vuoden 1937 keskivaiheilla, kun kommunistit saivat hallintaansa (tai osittaiseen hallintaansa) Espanjan hallituksen ja alkoivat vainota trotskilaisia, huomasimme olevamme uhrien joukossa. Meillä oli paljon tuuria, kun pääsimme pois Espanjasta hengissä, eikä meitä edes pidätetty kertaakaan. Monet ystävämme ammuttiin, toiset istuivat pitkään vankilassa tai yksinkertaisesti katosivat.

Espanjan vainot tapahtuivat samaan aikaan kuin Neuvostoliiton suuret puhdistukset, ja tavallaan täydensivät niitä. Niin Espanjassa kuin Venäjälläkin syytteiden sisältö (salaliittoon ryhtyminen fasistien kanssa) oli samanlainen, ja ainakin Espanjan tapauksessa minulla on kaikki syyt pitää syytteitä väärinä. Kokemus oli arvokas oppitunti: opin, kuinka helposti totalitaarinen propaganda saa otteen demokraattisten maiden valistuneista kansalaisista.

Näin vaimoni kanssa, kuinka viattomia ihmisiä heitettiin vankilaan vain siksi että heitä epäiltiin harhaoppisuudesta. Kuitenkin palattuamme Englantiin huomasimme lukuisten selväjärkisten ja asioista perillä olevien tarkkailijoiden uskovan salaliitoista, petoksista ja sabotaasista kertoviin mielikuvituksellisiin selontekoihin, joita lehdistö välitti Moskovan oikeudenkäynneistä.

Niinpä ymmärsin, kirkkaammin kuin koskaan ennen, kuinka negatiivinen vaikutus neuvostomyytillä oli länsimaiden sosialistiseen liikkeeseen.

[Näin oli lausuttu Sarastus-verkkolehdessä 27.5.2023 julkaistussa brittiläisen kirjailijan ja toimittajan George Orwellin (1903-1950) tekstissä Esipuhe ”Eläinten vallankumouksen” ukrainankieliseen laitokseen.]

[Niinhän se on, että "kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta jotkut eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset".]

[PS. Itse aikoinaan luin tässä mainittuun aikakauteen ja tilanteeseen ja kirjailijan omaan rooliin kansainvälisessä prikaatissa siinä sijoittuvan Orwellin muistelmateoksen Katalonia, Katalonia.]

4 kommenttia:

  1. Mitäpä kummallista tuossa Espanjan Uudessa Inkvisitiossa oli?
    Espanjan Kommunistinen Puolue oli stalinistinen ja Orwellin valitsema Yhdistynyt Marxilainen Työväenpuolue trotskilainen.
    Toisaalta George ei voinut etukäteen tietää, että Trotskista kannattajineen tulisi juuri niin pahoin epähenkilöitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Trotskista oli Neuvostoliitossa tullut epähenkilö silti jo vuosia ennen Espanjan tasavallan syntymistä.

      Poista
    2. Joo, maanpakoon vuonna 1929, mutta silti juuri niin pahoin, että piti alkaa tehdä puhdistusta keskellä sotaa yhteistä vihollista vastaan.
      Jäähakku päähän oli sitten enää vain se viimeinen silaus.

      Poista