keskiviikko 22. toukokuuta 2024

S Vaatejätti Sheinin työoloissa on parantamisen varaa, osa 1

Jatkotutkimus Suomenkin markkinoille ryminällä tulleen vaatejätti Sheinin työoloista paljastaa, että 75 tunnin työviikot tehtailla ovat edelleen tavallisia. Yli 20 vuotta ompelijana työskennellyt mies kertoi työskentelevänsä vielä tätäkin enemmän.

– Työskentelen joka päivä aamukahdeksasta puoli yhteentoista illalla. Pidän yhden vapaapäivän joka kuukausi. Minulla ei ole enää varaa vapaapäiviin, koska se maksaa liikaa.

Vaatteita valmistetaan urakkapalkalla, ja juuri siksi työtunnit kohoavat kohtuuttomiksi. Tuotantotavoitteet on urakkatyössä poikkeuksetta asetettu niin suuriksi, ettei niihin ole mahdollista päästä normaalin ja terveellisen työmäärän puitteissa.

[Näin oli lausuttu Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin sivuilla 20.5.2024 julkaistussa artikkelissa Tutkimus paljastaa 75 tunnin työviikot – halpaketju Sheinin vaatteita valmistetaan edelleen kestämättömissä työoloissa.]

[Kyllä minä kannatan ihmisoikeuksien globalisaatiota. Toisaalta sellainen aiheuttaisi lisää kuluja länsimaisille kuluttajille vaatteiden(kin) kallistuessa. Mutta kannatan silti. Jos ei hyväksy itseensä tai läheisiinsä kohdistuvaa riistoa, niin ei sitten pidä hyväksyä muihinkaan ihmisiin kohdistuvaa.]

2 kommenttia:

  1. Kun länsimaiset oppisivat investoimaan vaatteisiin jotka kestävät vuosikausia, ei olisi enää markkinoita halvoille kiinalaisille riistovaatteille.

    Vaan eivätpä näillä asioilla pahasti päitään vaivaa ne, joilla on tarve ostaa uusi paita vanhan kuluttua loppuun yhdestä pitämisestä:
    eihän sitä enää voi pitää, kun se on jo kerran nähty!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä näin. Mutta onneksi ainakin osan raaka-aineista saanti vähenee ennen pitkää.

      Poista